Burgerbelangen wil af van mestvergister

5 december 2012 om 00:00 Regio

WEKEROM - Burgerbelangen Ede heeft plannen een initiatiefvoorstel in te dienen tot het voorlopig terugdraaien van het raadsbesluit om aan de Otterloseweg 54-56 in Wekerom een mestvergister toe te staan.

Burgerbelangen stemde als enige fractie tegen het aangenomen voorstel. ,,Vrijwel alle omwonenden zijn uiterst bezorgd en er heerst veel onrust in het dorp. Voor ons een voorname reden om tegen te stemmen. Als ondernemer moet je niet iets willen doorzetten als ongeveer het hele dorp bezorgd is over de gezondheidsgevaren. De onrust is na het besluit nog groter geworden en de groep omwonenden wil dan ook in beroep gaan bij de Raad van State’’, aldus fractievoorzitter Van Druiten.

,,Een dag na het genomen besluit zond KRO Reporter de documentaire ‘De biogasbeerput’ uit. Hieruit blijkt dat er al jaren op grote schaal gefraudeerd wordt met de producten die met de mest vergist worden, wat schadelijk kan zijn voor omwonenden. Uit de resten, die gebruikt worden op landbouwgrond, worden bovendien gevaarlijke bacteriën aangetroffen, die dieren ernstig ziek kunnen maken. In de documentaire spreekt de politie zelfs van ernstige milieucriminaliteit. De Partij van de Dieren in de provincie Noord-Brabant eist zelfs een bouwstop voor mestvergisters.”

,,Gedeputeerde Bert Pauli van Economische Zaken en Bestuur heeft naar aanleiding van een ingediende motie toegezegd een onderzoek te zullen instellen naar de mate van duurzaamheid van het gebruik van mestvergisters. Ook over de duurzaamheid bestaat twijfel. Kortom er heerst veel onrust en onduidelijkheid over mestvergisters. Reden genoeg voor onze fractie om dit verzoek in te dienen en het onderzoek af te wachten en afhankelijk van de uitkomst daarvan zou het agendapunt te zijner tijd opnieuw geagendeerd kunnen worden. Vervelend voor ondernemer Van den Top, aangezien hij al jaren bezig is hiermee, maar wat ons betreft staat het belang van de inwoners en de volksgezondheid voorop. Dit belang zou de gemeente ook voorop moeten stellen’’, licht Ruben van Druiten toe.

Gewond bij glijpartij

HARSKAMP - Na een ongeluk in haar woonplaats moest een 16-jarige Harskampse vrijdagmiddag voor controle naar het ziekenhuis. Zij zou last hebben gehad van haar rug. De vrouw reed op een scooter over de Dorpsstraat. Op de kruising met de Edeseweg sloeg zij rechtsaf. Door gladheid zou zij onderuit zijn gegaan. Mogelijk heeft de scooter nog een lantaarnpaal geraakt. Voor zover bekend kampte de Harskampse na het ongeval met een pijnlijke onderrug.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie