'Moet de markt naar Dorpsstraat Bennekom?

12 december 2012 om 00:00 Regio

Het blijft een moeilijk proces, weet het tweetal. ,,Een deel van de bevolking zegt ‘haal de bomen weg, want ik heb er last van op de stoep’. En het andere deel wil dat het blijft. Dat blijft een moeilijk punt voor ons, omdat je binnen dezelfde straat een tegenstelling hebt. “ Drie keer per jaar heeft de dorpsraad overleg met de twee verantwoordelijke wethouders Breunis van de Weerd en Roel Kremers. ,,We worden steeds vaker betrokken bij de plannen, dat vinden we heel plezierig. Het contact loopt heel goed.”

‘We nemen een breed gedragen standpunt in’ BENNEKOM - De dorpsraad Bennekom is een belangrijke gesprekspartner naar alle geledingen binnen de Bennekomse gemeenschap en naar de gemeente Ede toe. Vraag het maar aan voorzitter Tjitze Smit en secretaris Jos van der Velden. Een voorbeeld? ,,We maken ons sterk om het groene karakter van Bennekom te versterken. Het is niet alleen maar infrastructuur, maar ook heel duidelijk aandacht voor bomen en groen. In plannen van Ede hebben we meermalen kunnen voorkomen dat er plotseling een hele straat ontgroend werd."

door Jan de Boer

Veel zaken waar de dorpsraad Bennekom zich druk over maakt, hebben te maken met verkeer. De afwikkeling van het fietsverkeer door de komst van de Parklaan ligt in Bennekom, maar ook bij de dorpsraad niet goed In Bennekom, dorp van 15.000 inwoners en met veel diversiteit onder de inwoners, gebeurt veel. ,,Onder de bevolking is niet echt een Bennekoms gevoel. In bijvoorbeeld Lunteren is dat sterker dan bij ons.”

Door persberichten, inloopavonden en nieuwsbrieven probeert de dorpsraad de bevolking inzicht te geven waar men zoal mee bezig is. Een verschil. ,,In Lunteren is de muziektent er gekomen doordat heel veel mensen de handen uit de mouwen hebben gestoken. In Bennekom is een prachtige muziektent gekomen op een goed punt waarvoor betaald is. Daarvoor is gewoon de portemonnee getrokken. Een heel andere manier.”

Dorpsraad Bennekom probeert met zo veel mogelijk belangenclubs contact te hebben. ,,Daar zijn we heel druk mee. Ook hebben we regelmatig contacten met ondernemersverenigingen waarmee we afstemmen waar de gemeenschappelijkheden zitten. En waar de verschillen zitten, want zij kijken wat anders tegen zaken aan. Het gaat steeds beter. Als voorbeeld is momenteel de verplaatsing van de markt in Bennekom aan de orde. Moet dat in de Dorpsstraat of niet.”

Daar wordt nu over gesproken. ,,Als dorpsraad hebben we daarin nog niet echt een positie bepaald. Laten degenen die plannen en ideeën hebben eerst maar naar voren komen. Als dat is gebeurd, gaan wij als dorpsraad in gesprek met de bevolking. Er kunnen verschillende belangen zijn.”

,,We weten niet hoe de winkeliers er in staan. Een verplaatsing van de markt heeft een behoorlijke impact voor het dorp. In deze discussie kunnen wij een rol spelen. We komen op voor de bevolking. Het zou natuurlijk raar zijn als wij een mening ergens over hebben zonder hen daar in gehoord te hebben. We nemen een breed gedragen standpunt in.”

Foto:

Jos van der Velden (links) en Tjitze Smit (rechts) van de dorpsraad Bennekom voor de Bennekomse muziektent.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie