Edelsmid Jet van der Hoeven maakt ook veel zelf

12 december 2012 om 00:00 Ondernemend

De klanten die nu in de winkel bij Jet van der Hoeven komen zien het verschil van vóór en na de verbouwing. De zaak van Van der Hoeven is een begrip in Ede. ,,De winkel is zit hier al veertig jaar en is begonnen door mijn ouders. Zelf zit ik al vanaf 1996 in de winkel. De winkel heb ik niet meteen overgenomen, dat is heel geleidelijk gegaan.”

Jet van der Hoeven heeft haar winkel gerestyld EDE - De winkel van Jet van der Hoeven edelsmid/juwelier aan het Maandereind 21 in Ede is twee maanden geleden gerestyld. Boven de toonbank is een speciale lamp van drijfhout gemaakt. Het plafond en de vloerbedekking zijn vernieuwd. De zitjes, die al in de winkel waren, zijn bekleed en de kasten zijn geschilderd. ,,Ik vond het heel belangrijk om de sfeer van de winkel te behouden. Niet dat je zo’n hyper moderne winkel krijgt.” door Jan de Boer

Haar opleiding tot edelsmid kreeg Jet van der Hoeven in Schoonhoven. ,,Eerst heb ik daar drie jaar goudsmeden gedaan. Daarna nog een extra jaar zilver smeden. En daarna heb ik nog tweehonderd dagen stage gelopen. De stage heb ik gedaan bij een juwelier in Driebergen waar ik na mijn stage ook nog zes jaar heb gewerkt.”

Al jaren doet zij ook in tweedehands sieraden. ,,We verkopen en reparen ze. We doen eigenlijk alles.”Jet van der Hoeven maakt ook veel sieraden zelf. ,,Meest zilveren sieraden. Dat heeft mijn voorkeur, omdat dat materiaal het makkelijkst te bewerken is. Daar kun je je creativiteit meer de loop laten gaan. Bij het smeden van goud denk je veel meer na hoe je het gaat maken. Dat doe je omdat het heel veel gaat wegen en duur is. Bij zilverwerk is het precies andersom. Dan bestel je een meter materiaal en dan ga je er wat van maken. Met zilver kun je spontaner aan de slag. Zilver is nog betaalbaar.”

In de winkel staan in een kast de ontwerpen, die Jet van der Hoeven zelf heeft gemaakt. ,,Allemaal eigen ideeën. Als klanten daar iets anders bij willen hebben, kan dat ook.” In de zaak komen veel vaste klanten voor bijvoorbeeld trouwringen. ,,Die ringen maak ik ook zelf. Aan de hand van voorbeelden kom je er tijdens een gesprek met de klant achter wat zij willen. Ringen en colliers verkoop ik het meest.”

Sieraden vrouwending

Sieraden zijn echt een vrouwending, vindt de Edese juwelier, die ook trendmerken als Calvin Klein, Rabinovich en Zinzi verkoopt. Ook horlogemerken als Tisot zijn in de winkel te vinden. ,,Eigenlijk hebben we van alles. Mijn eigen sieraden heet de Jet Collectie.” Omdat de winkel van Van der Hoeven een hele lange historie heeft, is er een brede klantenkring. ,, Als je een breder assortiment hebt, krijg je ook een breder publiek.”

De belangstelling voor sieraden lijkt een eeuwigheidswaarde te hebben. Sieraden blijven in de mode. ,,Je hebt soms mensen in de winkel, waarvan je denkt ‘je kunt beter eerst kleding kopen’ en dan kopen ze sieraden. Er zijn mensen die er echt voor sparen, omdat zij sieraden mooi vinden. Waarom mensen sieraden dragen? Als je leuk gekleed bent, hoort daar een sieraad bij. Dat maakt het verhaal af.”

Foto:

De gerestylde winkel aan het Maandereind.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie