‘Ondiepe recreatieplas Ede-Noord’

12 december 2012 om 00:00 Voorpagina

,,Wij betreuren dat de plas bij De Klomp een mislukking is geworden, maar roepen alle partijen op om samen verder te kijken naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld ergens in Ede-Noord een ondiepe recreatieplas te realiseren.” Dat zegt gemeenteraadslid John Wijsmuller van D66.

EDE - De fractie van D66 wil onderzoeken of een ondiepe recreatieplas mogelijk is, pal ten noorden van de Doesburgerdijk. Hier heeft de gemeente reeds grond in bezit, destijds aangekocht voor uitbreiding van de woonwijk Kernhem.

door Freek Wolff

Volgens hem willen - op de SGP na - alle partijen in de gemeenteraad van Ede, al dertig jaar lang dat er een recreatieplas wordt aangelegd, waar iedereen bij warm weer in schoon water verkoeling kan vinden, waar kleine kinderen veilig het water in kunnen en waar iedereen gratis toegang heeft.

,,Een goed voorbeeld van zo’n zwemplas is het Henschotermeer bij Woudenberg”, vindt Wijsmuller. ,,Die plas is voor de oorlog gegraven, toen er hout en zand nodig was voor de aanleg van de Grebbelinie. Het is op de meeste plaatsen slechts anderhalve meter diep. Er komen jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers en de entree is gratis. De waterkwaliteit wordt verzekerd door de aanvoer van vers kwelwater en op drukke zomerse dagen wordt mechanisch extra grondwater opgepompt om de vorming van een olielaagje (door zonnebrandcrème) tegen te gaan.”

Volgens Wijsmuller heeft het buitengebied van Ede langs de westrand van Ede een doorlopende zone met kwelwater. ,,Dat is dus heel geschikt voor dit type zwemplas. De plas bij De Zanding in Otterlo heeft een diepte van slechts één meter, heeft een oppervlakte van minder dan een hectare en moet door pompen op hoogte worden gehouden, omdat daar kennelijk geen of niet voldoende kwel optreedt.’’

Het raadslid vervolgt: ,,Het hangt ervan af hoe de kwelzone loopt. Er moet een voortdurende aanvoer van grondwater zijn om het water in een plas schoon te houden.’’ Binnenkort houdt het Platform Waterrecreatie in Ede een bijeenkomst, waar Wijsmuller ook present zal zijn. ,,Ja, ik besef dat voorzitter Roel Roeten hier niet enthousiast over zal zijn, omdat hij met de duikersvereniging een diepe plas wil. Maar voor een ondiepe plas is het graafwerk veel sneller klaar.’’

u vervolg op pagina 7

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie