Column Reinier van den Berg: Superdooi

12 december 2012 om 00:00 Nieuws

Er is wat afgestrooid de afgelopen dagen. Bergen zout zijn verzet. Bergen sneeuw ook. Met man en macht ging men de sneeuw te lijf. Deze regio viel precies in het gebied waar de meeste sneeuw van het land is gevallen.

Op sommige plekken verdween de liniaal 15 centimeter diep de verse sneeuwlaag in. Oorzaak was een sneeuwgebied waar uiteindelijk een smalle zone van over bleef. Precies boven dit deel van Nederland. De zone sneeuwde als het ware helemaal leeg.

Daags daarna kwam de zon tevoorschijn. Wat een winterse pracht. Eén groot winterwonderland. Glinsterende sneeuwkristallen. Op sommige plaatsen een dunne mistlaag waar de zon gedimd doorheen scheen. Menigeen trok er op uit en trotseerde de kou. In de ochtend vroor het ruim 10 graden. Duizenden foto's werden gemaakt. Ondertussen waren de doorgaande wegen prima berijdbaar.

De strooi- en veegauto's hadden hun werk gedaan. Maar natuurlijk bleven er genoeg plekken over waar het gevaarlijk glibberen geblazen was. Plekken die buiten de officiële strooiroutes vallen. Trottoirs met platgetrapte en bevroren sneeuw en sommige straatjes die meer weg hadden van een ijsbaan. Om dat op te ruimen was grover geschut nodig. En dat kwam. Zondagnacht begon het te dooien en te regenen.

Even viel er nog sneeuw en het kwam nog even tot ijzel. Maar zondag overdag ging de dooi in de hoogste versnelling. 's Middags en 's avonds was de gladheid over, ook de sneeuw was weg. Alleen een enkele sneeuwpop herinnerde nog aan de korte en krachtige sneeuwperiode. Misschien dat er vandaag weer sneeuw valt. Maar vanaf komend weekend heeft de dooi het voor het zeggen. Misschien wel tot en met Kerst.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie