Natuurgroep brengt flora en fauna in kaart

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - Al tien jaar brengen vrijwilligers van IVN Ede natuurwerkgroep Otterlo in kaart welke planten en dieren er leven in de gebieden van Natuurmonumenten op de zuidwestelijke Veluwe. Deze schat aan informatie gebruikt Natuurmonumenten om het beheer op af te stemmen en om te beoordelen of werkzaamheden het gewenste resultaat hebben.

Deze zomer heeft de groep de Deelerhei in het Deelerwoud uitgekamd. In dit gebied heeft Natuurmonumenten enkele jaren geleden opslag van bos verwijderd en geplagd om verschillende heideterreinen met elkaar te verbinden en om meer zandige en ijle grasplekken te creëren. Hierdoor ontstaat een bodem met veel microklimaatjes: een afwisseling van lichte, warme, zonnige plekjes, met donkere, schaduwrijke en vochtige plekjes. Vooral kleine dieren als vlinders, insecten, spinnen en reptielen hebben deze variatie nodig.

De vrijwilligers hebben tussen april en oktober het gebied 8 keer bezocht. Voor liefhebbers van kriebelbeestjes was het een feest, want er werden voor Gelderland zeldzame insectensoorten gevonden, zoals de veldkrekel, verschillende soorten roofvliegen en de blauwvleugelsprinkhaan. Reptielenliefhebbers konden eveneens hun hart ophalen: adders, hazelwormen, levenbarende hagedis en zandhagedis, ringslang, ze waren allemaal aanwezig. En ook zijn er vele vlindersoorten gevonden zoals de kommavlinder en bruine vuurvlinder. Voor Natuurmonumenten is dit een bevestiging dat het verbinden van heideterreinen succesvol is. Dick van Houwelingen, vrijwilliger van IVN Ede natuurwerkgroep Otterlo: ,,In overleg met Natuurmonumenten doen wij de inventarisaties. Dit levert wederzijds profijt op: kennis voor Natuurmonumenten en een leerzame natuurbeleving voor de vrijwilligers. De begeleiding vanuit Natuurmonumenten werkt stimulerend.'' De groep vrijwilligers heeft in die tien jaar bijvoorbeeld broedvogels geïnventariseerd, bijgehouden hoe het met de vlinders -met name de grote parelmoervlinder- gaat, en ook de heideflora en -fauna in grote delen van Planken Wambuis in kaart gebracht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie