Turkse moskee mag verhuizen

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

Partijen als de PvdA, D66, VVD en Gemeentebelangen toonden zich zeer tevreden met de nieuw plek en de vlotte beslissing. ,,De plek waar de voormalige aso was gevestigd is passend, want er wonen veel leden van de Turkse moskee in de omgeving en ze staan open voor alle mensen die daar wonen’’, lichtte Harry van Huijstee, fractievoorzitter van de PvdA toe.

Gemeenteraad keurt nieuwe plek goed EDE - De gemeenteraad besloot donderdagavond dat de Grote Turkse Moskee aan de Frankeneng mag verhuizen naar de Verlengde Blokkenweg. Dit is ongeveer driehonderd meter verderop aan de zuidkant van de spoorlijn. Alleen de fractie van de SGP was tegen dit besluit.

Voor het eerst kwam bij monde van Daan van Doorne (VVD) overigens de alternatieve plek naar buiten: de hoek van de Veenderweg en de Kastelenlaan, een locatie dicht in de buurt van de Marokkaanse moskee. Die werd in een eerder stadium dus verwezen naar de prullenbak.

Het besluit was nog wel aanleiding tot wat discussie op het terrein van de religie. ,,Wij wonen in een land met vrijheid van godsdienst en zijn vóór deze verhuizing, terwijl we verder blij zijn met de open houding van het bestuur van de Turkse moskee’’, aldus Jan de Kluijver van de ChristenUnie. Het onderwerp ontlokte het raadslid wel ,,dat de godsdienstvrijheid in tal van landen geen recht is en leidt tot pijnlijke situaties,’’ waarna Mustafa Celik van GroenLinks reageerde met het nieuws dat er juist een kerkgebouw was gebouwd in de Turkse stad Istanbul.

Ook Chariffa El Kaddouri mengde zich stevig in de discussie. ,,Het valt op dat de ene godsdienst blijkbaar scherper onder de loep wordt genomen dan de andere. Er moet ruimte zijn voor gebouwen, kerken, moskeeën, synagogen, dat maakt niet uit.’’

Het voormalige lid van de PvdA werd zichtbaar fel toen Ruben van Druiten van Burgerbelangen een ‘kanttekening’ plaatste bij het islamitische geloof, waarvan volgens hem de invloed ,,verontrustend’’ wordt. Ook wees hij erop dat naar zijn mening de vrouwen door de islam niet een gelijke behandeling krijgen. Burgemeester en voorzitter Cees van der Knaap maande hem echter zich te beperken tot de discussie over de locatiekeuze.

Vervolgens legde Van Druiten vooral nadruk op de bouwstijl van de moskee, die in zijn ogen, vanuit Fortuynistische visie ,,moet passen in het land’’. Het raadslid van de lokale partij: ,,Wij willen geen fata morgana. Het bestuur heeft dat toegezegd. Bovendien zijn er geen bezwaren voor de wijk, lijkt de huidige locatie wel op een noodgebouw, komt er geen extra moskee en zijn er geen luide gebedsoproepen. Daarom gaan wij wel accoord.’’

De confessionele partij die zich zonder enige moeite kon vinden in het besluit was het CDA.

u vervolg op pagina 7

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie