‘Geheimhouding persoonsgegevens’

19 december 2012 om 00:00 Algemeen

In Hilversum explodeerde in de laatste nieuwjaarsnacht een soort vuurwerkbom bij theater Gooiland. De glazen voorpui van het theater ging aan diggelen en zeker drie mensen raakten gewond.

\Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken bij het afsteken van vuurwerk, met vaak zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Volgens de stichting Consument en Veiligheid zijn er in ons land in de periode van 24 december 2011 tot en met 3 januari 2012 naar schatting 670 slachtoffers van vuurwerkongevallen behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. In de meeste gevallen gaat het om toeschouwers.

Het afsteken van vuurwerk leidt ook tot luchtvervuiling, vooral door fijnstof, waarop zware metalen meeliften. Het inademen ervan is schadelijk voor de gezondheid.

En als de kruitdampen zijn opgetrokken, komen de velden van rood papier, karton, flessen en andere troep op straat tevoorschijn. Een regenbui zorgt ervoor dat ook het grondwater vervuild raakt.

Om maar de zwijgen van de geluidsoverlast voor dieren en mensen die willen slapen.

Vorig jaar werd er voor een kleine zeventig miljoen euro aan consumentenvuurwerk gekocht (= 13 miljoen kilo).

Dat is veel, maar de maatschappelijke kosten als gevolg van het afsteken van vuurwerk zijn nog veel hoger; naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd miljoen euro. Het gaat dan onder andere om de kosten voor het opruimen van het afval, voor de milieuschade, voor gezondheidszorg, voor het verlies van arbeidsproductiviteit door letsel en psychische schade, de kosten voor schade aan auto’s, huizen en bushokjes, brievenbussen en de kosten voor de inzet van brandweer, politie en ambulances. De verzekeringsmaatschappijen draaien de komende weken weer overuren.

Ja, en binnenkort is het weer zo ver. Politie, brandweer, ambulances staan al weer klaar. Ze brengen de slachtoffers dienstvaardig naar de Spoedeisende hulp.

Die pechvogels hebben wel kans op blijvend oogletsel of het verlies van een paar vingers, maar dat risico moeten ze dan maar op de koop van het vuurwerk toe nemen.

Want het is toch wel leuk, dat knallen. Het kost al met al wel een paar honderd miljoen euro, maar dan heb je ook wat. Nou ja, even dan.

De ontwikkelingssamenwerking moet wel een miljard inleveren. Want 0,7 procent van het BNP kunnen we echt niet meer betalen in deze moeilijke tijden.

Ik chargeer misschien wat cynisch, want ik neem aan dat wij ons als brave Bennekommers niet aangesproken hoeven te voelen. Bovengenoemde feiten en cijfers betreffen de nationale narigheid.

En toch heb ik het idee dat de aversie tegen vuurwerk, vooral door genoemde excessen, toeneemt. En dat is maar goed ook, want we moeten toch echt een keer van al die ellende af.

Ik wens u een rustige jaarwisseling en een gezegend Nieuwjaar!

Ar Sikking

Emmenhoeve 5,

Bennekom

Jaren terug ontving ik een brief over geheimhouding persoonsgegevens (DigiD)

Ga voorzichtig om met persoonsgegevens stond er. Het is toch een omgekeerde wereld dat ik nu 5 jaar later de gemeente moet verzoeken om mijn eigen gegevens beslist niet aan derden te verstrekken (niet overheidsinstanties)

Er staat bij ‘In bijzondere gevallen’. Wie mogen dat dan wel zijn? En wie bepaalt dit allemaal? De gemeente gaat te ver, als ik niet reageer doen ze het gewoon.

We zijn niets meer waard. Een persoonlijke brief met uitleg was met respect geweest, maar nee, gewoon neerzetten in Ede-stad, daar leest men overheen.

De gemeente behoort mij te vragen of mijn gegevens aan derden verstrekt mogen worden.

Vrijheid is je geboorterecht en het is het weten dat je leven je eigendom is. Zo verliezen we ons gevoel voor vrijheid.

A.H. Bouman

Ruijsstraat 14

Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie