Hobbit knalt van scherm met 48 beeldjes per seconde

13 december 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Zo nu en dan volgen er schrikreacties, doordat het lijkt dat er rotsblokken de zaal in donderen of roofvogels over je hoofd heen scheren. De 3D-ervaring tijdens de première van The Hobbit is een ware sensatie.

Directeur Gerben Kuipers stroomde woensdagavond over van enthousiasme in zijn praatje vooraf. Ook omdat Cinemec voor het eerst in de Edese bioscoop een nieuw technisch hoogstandje in huis had, waarbij maar liefst 48 beeldjes per seconde voorbij schieten. Voor een haarscherp beeld.

Degenen die dachten dat het volledige boek van boekenschrijver Tolkien voor ogen werd getoverd, kwamen bedrogen uit. Filmregisseur Peter Jackson ziet kans om de 250 bladzijden uit te smeren over drie films en dus ging de presentatie woensdag alleen over deel 1, 'An unexpected journey'. Op deze manier is de opzet dus identiek aan 'In de ban van de ring', de Tolkientrilogie die aan boeken maar liefst 1500 pagina's beslaat en daarmee maar liefst zeventien Oscars in de wacht sleepte. 'The Hobbit' is de korte voorgeschiedenis aan dat ringavontuur, maar wordt nu qua films dus breed uitgemeten, natuurlijk vanwege het gigantische succes van 'In de band van de ring'.

Meteen is de sfeer uiterst herkenbaar als het dwergenvolk wordt verrast door de mega-draak Smaug en de schijnbaar veilige woonlocatie teistert en ook de kolossale hoeveelheid goed in een berg in bezit neemt. Je kunt de hitte van het drakenvuur bijna voelen wanneer het beest zonder mededogen om zich heen spuwt. De scherpte en de diepte in het beeld is van topniveau, zodat de beleving nog weer een stuk groter is dan de Ring-trilogie.

Desondanks komt 'The Hobbit' daarna een tikje traag op gang, als alle dwergen zich zich verzamelen in het hol van Bilbo, de hoofdfiguur in de film. Even krijgt de film zelfs een musicalkarakter als deze weinig gemanierde mannetjes gaan zingen. Gelukkig is dat snel voorbij. Wanneer het team hun vertrouwde wereld van de Gouw verlaat, begint het avontuur pas echt en wordt er door geschakeld naar een hogere versnelling.

Er is meer ruimte voor humor, bijvoorbeeld tijdens een lastige ontmoeting met trollen (waarbij de helden bijna geroosterd worden) en wanneer Bilbo de raadsels moet oplossen van de animatiefiguur Gollum. Het schizofrene monstertje lispelt er weer lustig op los in zijn naargeestige, natte grot. Het brengt luchtigheid in de film, maar haalt ook de spanning er iets af.

Die zwelt aan wanneer de film vordert en de expeditie van de dertien dwergen, onder aanvoering van koning Thorin Oakenshield steeds lastiger wordt. Het gevecht tussen twee rotsreuzen is visueel indrukwekkend, terwijl voor tovenaar Gandalf een zeer prominente rol is weggelegd.

Natuurlijk maken de afzichtelijke Orks het leven van de helden weer uiterst zuur, maar dit keer zijn aardmannetjes vooral de booswichten. De onderaardse achtervolging over bruggen en steigers is adembenemend. De berg met Smaug komt in zicht. De knipoog van de draak is tot slot de 'cliffhanger' voor deel twee. Ja, het smaakt wéér naar meer. Net als bij die vorige trilogie.

Naderhand was er voor alle bezoekers van het bomvolle Expo Theater een drankje, een hapje...èn een poster van The Hobbit. De fans raakten niet uitgesproken over het sensationele avontuur dat net achter de rug was.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie