Huurdersbond Ede naar Den Haag voor 'Huuralarm'

15 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Hans Kregting, voorzitter Huurdersbond Ede en het oud-Jongerenraadslid Dagmar Dousma zullen dinsdag 18 december naar Den Haag afreizen om samen met de Woonbond de alarmbel te luiden op het Binnenhof en zo het geluid te laten horen van Ede Actiestad Huuralarm.

Op 18 december behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel inkomensafhankelijke huurverhogingen, dat het mogelijk moet maken om financieel de verhuurderheffing te realiseren. De wijze van uitvoering, corporaties/verhuurders gaan beschikken over inkomensgegevens van huurders per huishouden, is omstreden. Eerder verbood de rechter in een kort geding dat deze gegevens aan de verhuurders verstrekt mochten worden. Deze verhoging staat inmiddels bekend onder de naam Gluurverhoging. De Eerste Kamer heeft de Minister al gevraagd om alternatieven in een brief en ook wat de uitvoeringskosten zijn voor verhuurders. Advies van het College Bescherming Persoonsgegevens over het nu te behandelen voorstel is negatief.

Als de Eerste Kamer het nu voorliggende voorstel niet goed keurt heeft Minister Blok een probleem want dan moet er iets anders bedacht worden wil hij zijn miljoenen, in 2017 oplopend tot 2 miljard en de jaren er na verder oplopend, binnenhalen. Tot nu toe is daar geen meerderheid voor. De PvdA fractie liet bij de Regeringsverklaring al weten dat betaalbare huren zeer belangrijk blijft voor die fractie. Mogelijk dat de Minister in de brief van de Eerste Kamer al beantwoord heeft en daar bezwaren zijn weggenomen.

De Huurdersbond Ede is fel tegen deze wijze van uitvoering van de Gluurverhoging. Inkomenspolitiek hoort niet thuis bij verhuurders. Zo hef je geen belastingen, want verhuurderheffing is niets anders als een belasting die rechtstreeks in de kas van Financiën rolt. Echte scheefwoners moeten we bestrijden als die een goed alternatief hebben om betaalbaar te wonen, zeker als er te weinig sociale woningen zijn en de wachtlijsten lang. Huurverhoging met oog op doorstroming is zoiets als automobilisten die in file staan beboeten omdat ze niet doorrijden.

Als huurders een belasting moeten betalen dan hoeven verhuurders als het aan de Huurdersbond ligt alleen de gegevens van de huurder door te geven met bijbehorende adressen aan de Belastingdienst en kan de Belastingdienst zijn werk doen, innen.

In 2013 vervolgt de Huurdersbond zijn acties Huuralarm tot de behandeling Tweede Kamer van diverse voorstellen verband houdend met verhuurderheffing voor 2014 en later. ,,Houd huren betaalbaar en teken de petitie via www.actiehuuralarm.nl .''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie