Agenten lichtgewond bij arrestatie amokmakers in trein

16 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Bij de arrestatie van een aantal amokmakers in een treinstel op het station in Ede in de nacht van zaterdag op zondag zijn drie agenten lichtgewond geraakt. De politie wist vijf jongeren uit Austerlitz, Driebergen-Rijsenburg en Zeist aan te houden wegens onder meer openlijk geweld en mishandeling van politieagenten.

Het spoorpersoneel riep die nacht kort na middernacht de hulp in van de politie toen bleek dat een groep treinreizigers in de trein tussen Arnhem en Ede vernielingen zouden aanrichten. De conducteur en machinist achtten het onverantwoord om verder te reizen en zetten de trein stil op het station Ede. Toen agenten enkelen wilden aanhouden keerde de groep zich tegen de politie. Daarbij werd geschopt en geslagen waarna de agenten zich genoodzaakt zagen gebruik te maken van de wapenstok.

Alcohol

Het lukte met hulp van te hulp geschoten collega’s de ergste raddraaiers aan te houden. De arrestanten zijn twee jongens uit Austerlitz van 17 en 20 jaar, een 19-jarige inwoner van Driebergen-Rijsenburg en twee jongens uit Zeist van 17 jaar. Ze waren alle onder invloed van alcohol en worden onder meer verdacht van mishandeling van agenten, opruiing, niet voldoen aan een bevel van de politie en openlijk geweld. De overige raddraaiers zijn onder begeleiding van de spoorwegpolitie in een aparte coupe gezet en verder begeleid richting Utrecht. Door drie agenten is aangifte gedaan van mishandeling. De vijf verdachten zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak onder het motto ‘Handen af van onze hulpverleners’. Bij geweld tegen politieambtenaren zal de politie haar medewerkers volop steunen, onder meer door financiële genoegdoening te eisen als dat mogelijk is. Het Openbaar Ministerie zal geweld tegen politieambtenaren met voorrang oppakken. Afgesproken is dat de strafeis bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie