Bennekom onderuit tegen Wageningen 3

16 december 2012 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM _ Het zat er zaterdag niet in voor de Bennekomse schakers bij hun bezoek aan Wageningen 3. Twee keer was er in de Vredeskerk een voorsprong voor Bennekom, echter trok het thuisteam na zes uur spelen toch met 4,5-3,5 aan het langste eind.

Eerder dit seizoen hield Bennekom het tweede team van Wageningen en kampioenskandidaat knap op 4-4. Dus waren de verwachtingen vooraf voor het duel tegen Wageningen 3 positief. Een revanche voor de 4,5-3,5 nederlaag vorig jaar moet kunnen, dacht teamcaptain Rini Kreeft bij de start. Temeer daar Bennekom compleet was. Echter ging het in de wedstrijd vooral aan de staart mis. Drie spelers gingen daar onderuit. Teveel van het kwade, vond de teamcaptain achteraf.

Wel opende Bennekom na ruim drie uur spelen de score. Hotze Tette Hofstra, ditmaal aan bord 4, kreeg het even lastig tegen Richard Christiaans. Tot een combinatie in de stelling kwam. Christiaans werd hardhandig uitgeteld. Hofstra won een kwaliteit en dat werd zelfs een toren. De Wageninger , die intern kort geleden van Hofstra won, zei de combinatie te hebben gezien en te hebben doorgerekend. ,,Ik dacht dat het kon.'' Niet dus.

Een klein uur later was het gelijk. Teunis Bunt moest toen de strijd staken tegen Marco Otte. De Bennekommer kreeg in een open stelling kansen. Otte verdedigde sterk en hield het hoofd boven water. In tijdnood leverde Bunt materiaal in en het punt. Een tegenvaller voor Bennekom. Ed de Beule bracht de bezoekers een kwartiertje later weer aan de leiding. Hij zette bij Frans Bonnier de koning onder druk en sloeg in tijdnood genadeloos toe. Mat was onvermijdelijk. Eindelijk een echt sterke partij van De Beule.

Ondertussen zag het er op enkele borden minder goed uit voor Bennekom. Bert Duijker deed zomaar een stuk cadeau aan Jan Hendrik Neuteboom en Martin Markering had alle moeite om overeind te blijven tegen Audry Burer. Ook Martijn Pauw moest knokken. Hij leverde tegen John Stigter een kwaliteit in, maar hield wel twee lopers. Kort na de tijdcontrole kon Markering het niet houden, dus was het 2-2. En ook Duijker staakte de ongelijke strijd: 3-2 voor Wageningen.

Bennekom moest gaan vechten voor een 4-4 gelijkspel. Noël Bovens, op bord 1 tegen Maurice van Eijk, leek voordeel te krijgen. Het werd een randpionnetje en dat bleek te weinig. Van Eijk verdedigde prima en wikkelde af naar remise. Even kwam er hoop, toen Wim Thieme won van Co Wiersma. En hij deed dat fraai. Vocht terug na materiaalverlies en kreeg uiteindelijk een pion meer in een toreneindspel: 3,5-3,5. Alles hing nu af van Pauw. Kon hij de stelling remise houden of niet? Het lukte net niet. Dus ging de winst naar Wageningen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie