DES jeugddammers presteren goed op NK voor teams

17 december 2012 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Dat het Lunterse DES een goede jeugdafdeling heeft is bekend. Maar het moet er wel uitkomen. Afgelopen zaterdag werd in Eindhoven deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap voor jeugdteams. De Lunterse jeugd dammers kwam uit in de categorieën: junioren, pupillen en welpen.

Junioren

Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken, en de punten geteld bleek dat het Lunterse junioren viertal beslag heeft gelegd op de tweede plaats. SNA 1 uit Heerhugowaard werd eerste met 14 punten. De Lunteranen behaalden een punt minder en het brons was voor Warffum. Het succesvolle team bestond uit de spelers Arwin Lammers, Henk Jongbloed, Stijn Overeem en Dennis Bos. Er werd gespeeld met drietallen, zodat de Lunterse formatie een roulatiesysteem moest hanteren.

In de eerste ronde was Culemborg de tegenstander. Arwin Lammers speelde soepel naar een zeer voordelige stand toe en haalde zijn eerste overwinning binnen via een elegante vijfklapper. Henk Jongbloed ging helaas in remisestand 'door de vlag', zijn bedenktijd was op en dat betekende een reglementaire nederlaag. Dennis Bos, alias Magic Dennis, wist in een spannende tijdnoodfase wel aan het langste eind te trekken, zodat de eerste wedstrijd resulteerde in een 4-2 overwinning voor de Lunterse junioren.

Daarna werd SNA 2 met 5-1 verslagen. De streekderby tegen het Wageningse WDSV werd met 4-2 verslagen.

Kraker

In de vierde ronde stond de kraker tegen de torenhoge favoriet en medekoploper SNA 1 op de rol. Stijn Overeem kwam helaas al snel een schijf achter en kon dit verschil niet meer goed maken. Verlies was niet te vermijden. Arwin Lammers liet zien de onbetwiste kopman van het team te zijn door de sterkste speler van SNA overtuigend van het bord te zetten. Nu waren alle ogen gericht op de partij van Henk Jongbloed. Tot aan het late middenspel had hij het betere van het spel, maar in een laat-klassieke stand wisselden de kansen volledig. Zo zelfs, dat remise niet meer vindbaar was voor de dappere Lunteraan. De 4-2 nederlaag kwam hard aan, omdat het een dubbeltje op zijn kant was.

Schrale troost was dat het team sowieso als tweede zou eindigen, ongeacht de uitslag in de laatste nog te spelen ronde. In die laatste ronde stond de wedstrijd tegen VBI Huissen op het programma en er kon vrijuit gespeeld worden. Arwin Lammers was als eerste klaar. Hij remiseerde in een knotsgekke partij. Dennis Bos kwam dit keer te kort met twee schijven achter was de strijd beslist. Henk Jongbloed had in een spannende partij de winst in handen, maar plaatste een offervariant één zet te laat. Nu werd het remise en verloor het team deze laatste wedstrijd nipt met 4-2. Maar de zilveren plak voelde goed.

Welpen

De Welpen verloren de eerste twee wedstrijden. Maar het herstel met vier keer winst op rij was opmerkelijk. De derde plaats kwam weer in het zicht. Maar een forse 1-7 in de achtste ronde tegen streekgenoot W.S.D.V. maakte aan alle illusies een einde. De vierde plaats was mooi, maar er had meer in gezeten. Dat vond ook het team bestaande uit Tomas van de Lagemaat, Nathan van Galen, Susanne Slijkhuis en Marielle van de Brink. Het team wist 11 punten uit negen wedstrijden bij elkaar te sprokkelen. Zes minder dat de onverslaanbare Nederlands kampioen Damclub Den Haag.

Pupillen

Ook het Pupillenteam bestaande uit Melanie Voskuil (won al haar 9 partijen) , Johan Top, Jeroen van de Brink en Christian van de Broek wist een knappe tweede plaats te veroveren op het NK.

Dit viertal ging matig van start. Tegen de latere Nederlands kampioen 2012 SNA uit Heerhugowaard werd met 2-6 verloren. Ook het 4-4 gelijkspel tegen D.C. Warffum was niet wat er vooraf verwacht was. Maar daarna herstelden de pupillen zich. Winst op Haarlem (8-0), SNA 2 (7-1) en VBI Huissen (8-0), bracht het team op een derde plaats.

Na de pauze denderde de Lunterse trein gewoon door. Vier winstpartijen op rij volgden. In de laatste ronde moest er gewonnen van WSDV Wageningen om nog tweede te worden. Dit gebeurde door drie snelle winstpartijen van Melanie Voskuil, Johan Top en Jeroen van de Brink. Christiaan van de Broek moest in het stof bijten. Maar de zilveren medaille was toch een mooie prijs. Damclub DES koesterde het gezegde 'dat wie de jeugd heeft, heeft de toekomst' ten volle.

Uitslagen NK jeugddammen:

Welpen:

1. DC Den Haag 1 9-17 (60 bp)

2. WDSV 1 9-15 (57 bp)

3. PSV Dammen 1 9-14 (52 bp)

4. DES 1 9-11 (37 bp)

5. VBI Huissen 1 9-10 (43 bp)

Pupillen:

1. SNA 1 9-17 (60 bp)

2. DES 1 9-15 (57 bp)

3. Warffum 1 9-14 (51 bp)

4. WDSV 1 9-14 (51 bp)

5. VBI Huissen 1 9-10 (41 bp)

Junioren:

1. SNA 1 5-10

2. DES 1 5-06

3. WDSV 1 5-05

4. VB1 Huissen 1 5-04

5. DEZ Culemborg 5-03

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie