‘Botsvriendelijke’ paal in Ede

19 december 2012 om 00:00 Voorpagina

Volgens de gemeente is de nieuwe paal, die wordt gemaakt door het Belgische bedrijf Safety Product, de ,,veiligste en meest energie-absorberende lantaarnpaal” die er bestaat. De lichtmast, die wel zo’n honderdvijftig euro duurder is dan een normale lantaarnpaal, breekt niet af en schuift niet weg bij een aanrijding. Het voertuig dat de paal raakt wordt bij een aanrijding afgeremd door de constructie.

EDE - De gemeente Ede krijgt vijftien botsvriendelijke lantaarnpalen. De zogenaamde ‘ZIPpoles’ worden in eerste instantie vooral in het buitengebied van Ede geplaatst. Mocht de nieuwe paal een succes blijken, dan overweegt Ede er meer aan te schaffen.

,,Door het plaatsen van de ZIPpole vermindert het aantal verkeersslachtoffers en blijft de schade aan voertuigen beperkt”, aldus de gemeente. De ZIPpole is gemaakt van hoogwaardig staal dat slechts twee millimeter dik is. Het is speciaal ontworpen voor crashtoepassingen. De paal is niet rond, maar heeft een negenhoekige vorm die met klinknagels is vastgemaakt. Als er een voertuig tegen de paal rijdt, dan springen de klinknagels één voor één uit de paal. De elasticiteit van het staal zorgt ervoor dat de mast in zijn geheel gaat plooien. Het voertuig rijdt helemaal over de mast en wordt daardoor afgeremd. Het voertuig komt snel tot stilstand en de schade aan het voertuig is minimaal.

Woensdag wordt op de Meulunterseweg in Lunteren de eerste lantaarn in werking gesteld door wethouder Breunis van de Weerd. ,,De andere veertien palen worden ook in het buitengebied van de gemeente Ede geplaatst, op wegen waar vijftig kilometer per uur of harder gereden mag worden”, zegt gemeentewoordvoerder Wilma van Wensem. ,,Wat kiezen voor dit soort locaties omdat daar in het verleden vaak ongelukken met lantaarnpalen zijn gebeurd. De ZIPpole wordt bijvoorbeeld geplaatst in bochten of op vluchtheuvels.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie