Auto in vangrail

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeente Ede 150.000 euro voor de aanleg van een carpoolplaats bij Kernhem.

Dit is het gevolg van het feit dat het Rijk de provincie Gelderland 2,5 miljoen euro heeft toegekend om knelpunten in de luchtkwaliteit aan te pakken, onder meer voor de regio Food Valley, waar de gemeente Ede onderdeel van uitmaakt.

Samen met regionale partners Stadsregio Arnhem Nijmegen, regio Rivierenland, regio Food Valley en de gemeenten Harderwijk en Doetinchem heeft de provincie daarvoor tien projecten voorgedragen bij het Ministerie. Alle ingediende projecten zijn door het rijk gehonoreerd, zodat de regionale partners aan de slag kunnen met de uitvoering.

Het Rijk stelt deze subsidies beschikbaar in het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), waarin partijen in Gelderland plannen en maatregelen hebben geformuleerd om de luchtkwaliteit te verbeteren. De projecten worden utigevoerd op fifty-fifty basis: half rijksgeld, half eigen co-financiering.

Voor eind 2014 moeten de projecten daadwerkelijk uitgevoerd zijn. In dit programma werken het rijk, provincies en gemeenten samen om aan de Europese grenswaarden voor fijn stof en stikstofdioxide te voldoen. Het resultaat is een betere luchtkwaliteit en dus minder effecten op de gezondheid en het veiligstellen van ruimtelijke ontwikkelingen.

EDE - Het college van burgemeester en wethouders van Ede verleent voor de jaren 2013 en 2014 een subsidie aan groepspraktijk Veldhuizen te Ede van maximaal 105.681 euro per jaar voor voortzetting van het project sluitende wijkzorg in de wijk Veldhuizen en te starten in Ede-Oud-Zuid.

Sinds 3 jaar is in Ede de wijkverpleegkundige terug voor het bieden van zorg bij de mensen thuis. Op initiatief van gezondheidscentrum Veldhuizen is hiermee gestart in de wijk Veldhuizen. In enkele jaren tijd heeft deze vorm van zorg, sluitende wijkzorg genoemd, een stevige plek verworven binnen de bestaande (zorg)ketens waar het een duidelijke meerwaarde heeft. Men werkt samen met welzijns-, zorg- en vrijwilligersorganisaties in de wijk.

De wijkverpleegkundige heeft verder nauw contact met de huisartsen en werkt zonder indicatie waardoor de toegang laagdrempelig is. De resultaten van de wijkverpleegkundige raken ook bekend in andere wijken. De groepspraktijk Veldhuizen wil de activiteit sluitende wijkzorg de komende jaren behalve in Veldhuizen ook uitvoeren in Ede Oud-Zuid, samen met de huisartsen daar.

Sluitende wijkzorg past binnen de ontwikkeling in Ede van sociale wijkteams wat voor de gemeente aanleiding is deze vorm van zorg en samenwerking de komende 2 jaar financieel te ondersteunen.

EDE - Een 47-jarige man uit Ede en een 37-jarige man uit Hippolytushoef zijn woensdag omstreeks 17.25 uur gewond bij een verkeersongeval op de A7 onder Middenmeer. Beide slachtoffers reden in dezelfde richting in een personenauto over de A7.

Toen de man uit Hippolytushoef de andere auto wilde inhalen, raakten beide auto’s elkaar. Door de klap schoot de inhalende auto tegen de vangrail. De andere auto kwam tot stilstand op de vluchtstrook. Beide bestuurders werden voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie