Politie: 'Pakkans overvallers toegenomen'

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Er zijn in de politieregio Gelderland-Midden dit jaar minder misdrijven gepleegd en meer verdachten gepakt. Volgens de politie is de pakkans voor overvallers en inbrekers in het district dit jaar ,,flink toegenomen".

Dat blijkt uit een prognose van de jaarcijfers die de politieregio woensdag publiceerde. In het hele gebied werden 39774 misdrijven gepleegd, vorig jaar waren dat er nog 42811. Agenten grepen 8125 verdachten in de kraag, tegenover 8189 vorig jaar.

Opvallend aan de cijfers is verder de afname van het aantal auto-inbraken in de West-Veluwe Vallei. Waar het aantal tussen 2010 en 2011 al daalde van 1828 naar 1715, komt het cijfer dit jaar uit op 1246 inbraken in de regio. Van die zaken werden er 67 door de politie opgelost. De daling is volgens de politie een trend die in het hele district te zien is.

De woninginbraken in West-Veluwe Vallei stegen wel weer. Vorig jaar viel er nog een daling van 160 inbraken te signaleren, maar dit jaar is het aantal ongeveer terug op het niveau van 2010. Wel werden meer verdachten gepakt: 289 tegen 248 vorig jaar. Zes personen kwamen dit jaar in de Gelderland-Midden om het leven door geweld. Het aantal geweldsdelicten in de regio bleef nagenoeg gelijk, 1196 in 2011 om 1181 dit jaar.

Grote onderzoeken

De politie in Gelderland-Midden voerde het afgelopen jaar zes grote onderzoeken uit. Vier daarvan speelden zich af in de Gelderse Vallei. Op dinsdag 20 maart werd een onbekende man gevonden in een vijver in Oosterbeek. Het bleek te gaan om een man uit Schijndel. Een man en een vrouw uit Rheden werden enkele weken later aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de man.

Op dinsdag 24 april werd in Ede een zesjarig meisje ernstig seksueel misbruikt nabij een speelplaats aan de Spinozastate in de wijk de Rietkampen. De politie startte een groot onderzoek waarbij via tv-programma's Opsporing Verzocht en Dossier GLD de aandacht van het publiek werd gevraagd. Voor het misbruik is tot op heden nog geen verdachte aangehouden. Op maandag 5 november kreeg Ede te maken met een tweede misbruikzaak. Deze keer werd een tienermeisje misbruikt achter een tuincentrum. Ook in deze zaak is nog geen verdachte aangehouden.

Op woensdag 8 augustus werd in Voorthuizen een woning op een recreatieterrein overvallen. De twee bewoners raakten gewond. Eén van de overvallers, een 27-jarige Edenaar, werd op enkele tientallen meters van de woning zwaargewond aangetroffen. Hij overleed later in het ziekenhuis. In de zaak zijn volgens de politie drie aanhoudingen verricht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie