Polar Bears wint KNZB-beker (update)

27 december 2012 om 00:00 Sport

De weg naar de finale was voor beide ploegen niet bepaald makkelijk. De vrouwenploeg rekenden in de halve finale af met aartsrivaal Het Ravijn: 7-12. In de finale bleken de dames van waarnemend coach Gerrit-Jan Schothans een maatje te klein voor ZVL uit Leiden. In de eerste periode sloten beide ploegen met 2-2 af en op de helft van de finale pakte Polar Bears zelfs een lichte voorsprong: 3-2. Daarna ging het fout voor de Edenaren. Via 4-6 na de derde periode werd het 6-8 op het einde. Iris Wolves en Vivian Sevenich scoorden beide driemaal voor Polar Bears.

Mannen pakken eerste prijs sinds 2006-2007 EDE - De waterpolomannen van Polar Bears uit Ede hebben zondag voor een daverende verrassing gezorgd in de finale KNZB-beker. Landskampioen Schuurman BZC delfde in Alphen aan den Rijn het onderspit na een zenuwslopende verlening. Eerder op de dag grepen de Berinnen in de finale net naast het goud.

Na de teleurstelling van de verloren finale namen de vrouwen toch plaats op de tribune in Alphen aan den Rijn. Hun mannelijke collega’s doken het bad in met het voornemen om het de landskampioen van vorig seizoen flink lastig te maken. Dat lukte in de eerste periode aardig.

De 3-2 voorsprong na de eerste periode bleek een voorteken van een flinke verrassing. Toch gaf BZC zich niet snel gewonnen en kantelde de wedstrijd in de tweede periode; 4-6. In het vierde part moest Polar Bears een achterstand van één punt goedmaken om een verlenging af te dwingen. Onder leiding van uitblinkers Jeroen Cavaljé en Richard van Eck (een seizoen eerder nog spelend bij BZC) lukte het de Edenaren om naast de landskampioen te komen; 10-10.

In de verlenging gebeurde in eerste instantie weinig, totdat Fabian Wanrooy in de laatste seconde voor rust de 11-10 binnengooide voor Polar Bears.

Toen Gilian Rijnsaardt halverwege de tweede helft van de verlenging weer een Edese treffer op het bord schoot, was de wedstrijd gespeeld. BZC probeerde met de gevaarlijke spelers Otto Frikk en Yoran Frauenfelder nog iets te forceren, maar slaagde daar niet meer in.

Nieuwe hoofdtrainer

Het was de laatste wedstrijd voor John Scherrenburg als hoofdtrainer van de Polar Bearsmannen. Hij doet na 2,5 jaar stap terug door privéredenen. Assistent-trainer Bas de Jong volgt het per direct op. ,,Wat een fantastische teamprestatie”, jubelde De Jong over de bekerwinst. ,,We hadden al gezien dat BZC in de halve finale vrij plichtmatig speelde. Voor de finale hadden ze bij die ploeg al de champagne en de bloemen klaargezet, zo zeker waren ze van de overwinning. Maar door keihard te knokken hebben we zelf de beker gepakt. Dik verdiend zelfs”, vond De Jong.

De nieuwe hoofdtrainer, die zelf jarenlang in het eerste team van de Edenaren en Oranje speelde, vond het een passend afscheid voor zijn voorganger. ,,We waren extra gemotiveerd om John een mooi afscheid te bezorgen. We wilden die beker voor hem winnen. Bovendien is dit voor tien van de dertien spelers de eerste prijs die ze winnen. Een belangrijke gebeurtenis met het oog op de komende jaren, waarin we zeker nog meer prijzen willen winnen.”

Foto 2:

John Scherrenburg (links) schreeuwt het uit nadat zijn ploeg de KNZB-beker wint, achter hem nieuwe hoofdtrainer Bas de Jong.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie