Duurzaam denken bij Henk

27 december 2012 om 00:00 Ondernemend

Technisch Buro Henk Dekker B.V. is al tien jaar bezig met duurzame technieken. ,,Als bedrijf kozen we er destijds voor om met alternatieve energiebronnen aan de slag te gaan. Nu wordt er overal in de media over gesproken. Zonnepanelen liggen momenteel goed in de markt, doordat de behoefte wordt aangewakkerd door stijgende energieprijzen. Ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het milieu speelt mee. Door gebruik te maken van natuurlijke energie, kan je een steentje bijdragen’’, vertelt mede-eigenaar Henk Dekker.

,,Vanaf de eerste dag zijn zonnepanelen winstgevend” EDE - Energie wordt steeds duurder, de zon blijft krachtig en meer mensen denken ‘groen’. Bij totaalinstallatiebedrijf Dekker spelen ze hier op in door gebruik te maken van alternatieve energiebronnen, zoals de zon en de aarde. ,,Zo installeren we zonnepanelen en aardwarmtepompen. Het zijn investeringen, maar vanaf dag één kan je geld besparen.” door Judith Tak

Het installatiebedrijf, waar Technisch Buro Henk Dekker onderdeel van is, werd in 1979 door zijn ouders opgericht en verzorgt alle installaties die je in een woning tegen kunt komen. ,,Gas, water, elektra, sanitair, dak en cv. Ook werken we bedrijfsmatig. Juist deze combinatie van installaties is ons specialisme: we hebben kennis op alle gebieden.” Tien jaar geleden begonnen ze met de verkoop van zonnepanelen. Er bestaan twee verschillende systemen. Het ene zorgt voor elektraopwekking, het andere voor de bereiding van warm water. Ook in de winter doen ze hun werk, zij het in mindere mate. ,,Voor de opwekking van warm water is zonlicht al genoeg. Een winterzonnetje volstaat. Elektraopwekking gebeurt door middel van licht. Deze functioneren dus gewoon in de winter.

Dekker vindt dat het opwekken van warm water door middel van panelen wordt ondergewaardeerd. ,,De markt maakt er weinig gebruik van, maar het wordt ook weinig aangeboden. Op het internet kom je het bijna niet tegen, omdat er meer techniek aan de installatie is verbonden. Wij verkopen ze heel veel, doordat we als fysiek bedrijf onze klanten de garantie en kwaliteit kunnen geven die ze verwachten. In de panelen zit een buizensysteem gevuld met water achter een glazen bak. Door gebruik te maken van de zon, warmt het water op. Met weinig dakoppervlak kan je al veel resultaat bereiken.”

Henk Dekker adviseert klanten over de installatie van de juiste panelen. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. ,,We kijken naar het verbruik van het huishouden, de gezinssamenstelling, het dakoppervlak en de stand van het dak. Zonnepanelen zijn een investering, maar met een energielast die jaarlijks gemiddeld met acht procent in prijs stijgt, wordt het financieel gezien per dag interessanter. We merken in deze tijd van recessie dat mensen langdurige investeringen willen doen en hierbij denken aan het milieu. We bieden een financieringsplan, zodat mensen niet direct hoeven te investeren, maar wel gelijk geld kunnen besparen. De rente en aflossing is lager dan de besparing op hun energienota.”

Technisch Buro Henk Dekker zit aan Zuiderkade 13 in Ede. Tel. 0318 506 251, www.henkdekker.nl

Foto:

Henk Dekker: ,,Tien jaar geleden hebben we gekozen om alternatieve energiebronnen te leveren”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie