Jan Smit gebombardeerd tot acteur

20 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Kaboeoeoeoeoeoemmmmm! Cinemec dreunde woensdagavond op zijn grondvesten tijdens de première van ‘Het Bombardement’. Het gebruik van de nieuwe 3D-geluidstechnologie van Barco had impact. Maar het publiek in het bijna uitverkochte Expo Theater kwam natuurlijk vooral voor hoofdrolspeler Jan Smit. Want de Volendamse zanger was in levende lijve in Ede, samen met andere hoofdrolspelers en regisseur Ate de Jong. Na de film was er tijd voor een interview en ontmoeting in de foyer.

Het gaat Jan Smit voor de wind. Hij is zeer succesvol zanger, tv-presentator, ontving een gouden ring voor zijn reality-soap, een Edison voor zijn cd met veel hits, is getrouwd, heeft twee kinderen en nu maakt hij ook nog zijn debuut als acteur in een grote film. ,,Ik kon dat natuurlijk niet afslaan toen ik daarvoor werd gevraagd’’, liet hij Cinemecdirecteur Gerben Kuipers weten. Toch typeerde Smit zichzelf nog vooral als zanger/artiest, ook al viste Kuipers nog naar ambities richting wereldsterren als Frank Sinatra, die om beide takken van ‘sport’ bekend staat. Ate de Jong zei dat hij Smit vooraf eigenlijk niet kende, maar dat hij al snel merkte dat de BN-er ,,charmant omgaat met het publiek, sympathiek is en dat het iemand is die kan acteren.’’

Rocky en Titanic

Over dat laatste verschilden - bij een bliksemenquete - de meningen van de bezoekers. Smit (alias Vincent) had acht maanden boksles gehad en dat was te zien. Hij sloeg in de film als een heuse ‘Rocky’ twee reusachtige figuren tegen de vlakte, maar eigenlijk speelde de bokssport een secundaire rol in het verhaal, waar tegen het decor van het bombardement van Rotterdam, het primair draaide om een romantische tragedie. In die zin heeft het zelfs een duidelijk raakvlak met die wereldberoemde film waar een andere catastrofe centraal staat: ‘Titanic’. Ate de Jong wees op de rode draad van opoffering, een daad die op diverse hoofdrolspelers te plakken is.

Het is mei 1940 en vlak voordat de oorlog in Nederland in alle hevigheid los barst. Enkele dagen voordat de havenstad gebombardeerd wordt om precies te zijn. De naïeve gedachte dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen, zoals veel burgers destijds dachten, komt goed uit de verf. Zeker in de figuur van de rijke industrieel Dirk. Hij gaat trouwen met de welgestelde Eva, maar als zij toevallig in contact komt met de jonge bakkersknecht Vincent, loopt het toch anders, zelfs tot vlak voor haar ‘jawoord’ in de kerk. De bommen op de stad gooien roet in het eten en vanaf dat moment knalt ‘Het Bombardement’ met veel hectiek naar het einde.

Blote billen

Daaraan vooraf gaan de paar dagen dat Vincent en Eva proberen haar familie naar het westen van het land te halen. Dat gaat niet zonder kleerscheuren, maar ook niet zonder komische taferelen en romantiek. Eva (Roos van Erkel) en Vincent geven zich daarbij letterlijk behoorlijk bloot. ,,Ik schrok wel een beetje toen mijn billen zo groot in beeld kwamen op dit mega-scherm’’, aldus de zanger. Met het tonen van emoties heeft Smit iets meer moeite. Wat dat betreft ging het ietwat stroef tijdens zijn ontboezeming dat Vincent zijn broer in een brandend huis had laten stikken. In de herkansing, tijdens het dramatische slot van de film, kwamen de tranen veel geloofwaardiger over.

Een kolossale bom (een blindganger) vormt de slimme verbinding tussen het heden en het verleden van Rotterdam. De oude Vincent van nu, blikt terug in de tijd en herinnert zich het oorlogsavontuur. Dit is tussendoor verhelderend, maar haalt tegelijkertijd de vaart uit het verhaal, met als gevolg dat het verwende publiek van vandaag de dag, waarin alles veel sneller ‘moet’, tijdens die passages minder geboeid werd.

foto's:

Momenten tijdens de première in Cinemec, met alle hoofdrolspelers, direceur Gerben Kuipers en regisseur Ate de Jong.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie