DES verliest van koploper VBI in Gelderse hoofdklasse

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - DES Lunteren heeft de uitgestelde wedstrijd in de Gelderse hoofdklasse tegen koploper VBI uit Huissen met 10-6 verloren. Ondanks het feit dat de vier invallers overtuigend stand hielden en zelfs winstkansen creëerden, ging de thuisclub VBI met de winst aan de haal door drie (te) snelle nederlagen op de bovenste borden.

Kans

Arwin Lammers speelde tegen de geroutineerde internationaal Grootmeester Geert van Aalten en werd door laatstgenoemde in de aanval 'gedrongen'. Deze bleek te kwetsbaar en al snel kwam Lammers een schijf achter, en daarmee had hij tegelijkertijd geen kans meer op een punt.

Ook Jaap Heij kwam snel een schijf achter tegen een sterke jeugdspeler, waardoor ook de preses tegen een snelle nederlaag aanliep. Tot overmaat van ramp verloor vervolgens ook Arno Bos zijn partij. Bos kwam prima uit de opening en wist een kansrijke stelling op het bord te krijgen. Maar toen de aanvalsstand van zijn tegenstander los kwam, was deze niet meer te stuiten en met wat tactisch vernuft kon de Huissenaar de overwinning bijschrijven.

Achterstand

Zo keek DES al snel tegen een 6-0 achterstand aan en leek het een hele donkere avond te worden voor de Lunteranen. Gelukkig vormden de invallers een positieve uitzondering. Jan Bos speelde ondernemend tegen een tegenstander die 200 ratingpunten meer heeft, en hij creëerde zelfs kansrijk spel. Uiteindelijk leverde dit een meer dan verdiende remise op.

Ook Dennis Bos speelde tegen een op papier veel sterkere tegenstander, hier was het verschil liefst 350 ratingpunten! Het verschil was echter op het bord niet te zien en Dennis speelde heel beheerst naar een puntendeling toe.

Messen

Sander Neutel trof een ervaren tegenstander tegenover zich, de bekende Jo Weijman. Laatstgenoemde speelde in teambelang voluit op remise en Neutel moest uitkijken dat hij niet in de messen van de counter liep. Remise bleek het hoogst haalbare resultaat.

Kopman Arjen Timmer haalde bij een onoverbrugbare 9-3 achterstand nog een fraaie overwinning op de zeer degelijke Jan van Loenen. In een lastig eindspel raakte de Huissenaar het spoor bijster. Bij nauwkeurig spel was remise nog mogelijk geweest, maar de voortdurende tijdsdruk zorgde ervoor dat dit niet gevonden werd. Timmer behoudt hierdoor zijn leidende positie in het topscorersklassement Gelderse hoofdklasse met 13 punten uit 7 wedstrijden.

Wijnand Voskuil jr. zorgde tenslotte voor de 10-6 eindstand door remise te spelen. In de eerste tijdnoodfase verkreeg de Lunteraan veel voordeel, dat zelfs winnend bleek te zijn, maar niet werd verzilverd.

DES neemt door deze nederlaag nu de zevende plaats in. Zeven verliespunten meer dan de virtuele koploper VBI Huissen. Een stevige middenmootpositie lijkt het hoogst haalbare resultaat voor de Lunteranen.

Individuele resultaten:

DV VBI - Huissen 1 - DES - Lunteren 1 10 - 6

1. Geert van Aalten (1418) - Arwin Lammers (1109) 2 - 0

2. Pepijn van den Brink (1194) - Jaap Heij (1081) 2 - 0

3. Emiel Leijser (1204) - Arno Bos (1050) 2 - 0

4. Jan van Loenen jr (1246) - Arjen Timmer (1287) 0 - 2

5. Leen de Rooij (1220) - Wijnand Voskuil jr. (1069) 1 - 1

6. Jo Weijman (1172) - Sander Neutel (1145) 1 - 1

7.Arno Arends (1133) - Jan Bos (958) 1 - 1

8. Remco Vredenberg (1088) - Dennis Bos (727) 1 - 1

Wijnand Voskuil, op archieffoto links, hield zijn sterkere tegenstander volledig in bedwang

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie