Simonis en Buunk beloont alerte Edese schademelders

22 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De gesprongen waterleiding die 7 oktober een pand van Simonis en Buunk ruïneerde, is hersteld. Vrijdagmorgen 'inspecteerde' burgemeester Cees van der Knaap het in oude staat herstelde interieur.

Wanneer een kunstminnende Edenaar op zondagmiddag 7 oktober 2012 de etalages van de kunsthandel aan de Notaris Fischerstraat bekijkt, schrikt hij van het water dat hij vanaf het plafond langs de wanden ziet stromen. Hij belt direct het noodnummer dat bij de deur vermeld staat. De brandweer is spoedig ter plaatse en de schilderijen kunnen in veiligheid worden gebracht.

Hoewel het 'waterballet' 20 uur aanhoudt, blijkt de schade aan de schilderijen erg mee te vallen. Wel zijn veel met bladgoud vergulde lijsten beschadigd. De grootste schadepost betreft het interieur: antieke meubelen zijn gerestaureerd en de antieke parketvloer en het plafond is vervangen. De totale schade bedraagt 150.000 euro.

De alerte Edese schademelders Peter Landegent en Dragana Grabež ontvingen als dank een passende aquarel van kunstenaar R.T. Back (1922-2004), een watervoorstelling, geschilderd met waterverf.

Peter en Dragana liepen op de zonovergoten zondag 7 oktober naar Bernardo's IJssalon. Omdat Dragana zelf kunstenares is wil ze altijd even bij de etalage van Simonis en Buunk kijken. Toen ze langsliepen hoorden ze een vreemd geluid, een soort waterval. Ze keken naar binnen door de voordeur en zagen inderdaad het water met bakken uit het plafond lopen. Peter belde de medewerker van S&B wiens nummer bij de voordeur hangt (voor noodsituaties).

De brandweer was snel ter plaatse. Dankzij hen beiden is de zaak gered van een groter drama.

Foto 1:

Van links naar rechts: Peter Landegent, Frank Buunk, Dragana Grabež, burgemeester Cees van der Knaap.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie