Tweede 'Jan Crum' jeugddamtoernooi geslaagd

22 december 2012 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - ,,Ja, het was weer een groot succes. Nog meer deelnemers dan bij de eerste editie", aldus DES preses Jaap Heij.

Vijftig jeugddammers verzamelden zich in het clubhuis De Schuifeldam in Lunteren. Het was een genot om te zien, hoe de damjeugd, maar ook vrijwilligers van de diverse clubs het spektakel beleefden. Bij een goede zetten serie werd gelijk het verloop gedemonstreerd. En dat er soms een betere weerlegging mogelijk was geweest, nam de glans van de zege niet weg.

Het tweede Jan Crum jeugddamtoernooi staat op vele kalenders omcirkeld. ,,Dat moet ook. Op deze wijze eren wij onze oprichter. Jan Crum senior heeft op 8 september 1959 onze damclub DES (Door Eendracht Sterk) opgericht. En heeft ongelooflijk veel verdiensten voor de Lunterse damsport gehad", licht Heij toe.

De jeugdige dammers komen overal vandaan. ,,Dat klopt. Ze komen van heinde en verre. Zo is Denk en Zet uit Culemborg goed vertegenwoordigd, maar ook BDV (Bennekom) en DCE (Ederveen) onze zusterverenigingen. Verder komen er spelers uit Laren, Doetinchem, Vorden en Reeuwijk. En misschien vergeet ik nog wel iemand", vervolgt damfanaat Jaap Heij.

Om half twee geeft de organisatie het startschot. Er werden vijf groepen van acht spelers en een van tien dammers geformeerd. ,,Ze spelen minimaal zeven wedstrijden, en een aantal jeugddammers zijn hoger ingedeeld dan waar ze 'recht' op hebben. Dat is juist de uitdaging, om iets te laten zien", zegt Arjen Timmer. De speler van zowel het landelijke als regionale eerste team vindt het niveau goed. ,,Ik zie mooie combinaties. Soms wordt er te snel gespeeld, en lijkt het of ze de trein moeten halen. Maar dat hoort bij dit toernooi. Maar in de hoogste groep wordt op een hoog niveau gespeeld", geeft Timmer aan.

Het beginsignaal volgt. Een chaotisch tafereel voltrekt zich aan de ogen van de neutrale toeschouwer. Maar de insider weet dat het een georganiseerde chaos is, want in no time heeft iedereen zijn plekje gevonden. En soms is dat lastig, want of de stoel is te laag, of de tafel te hoog. Maar dan ga je gewoon op je knieën zitten.

Wat ook opvalt is het wederzijdse respect. De partij wordt handenschuddend begonnen en geëindigd. En is de strijd afgelopen worden de damstenen netjes in de beginstand opgesteld. De diverse groepsleiders hoeven er niet of nauwelijks naar te kijken. Natuurlijk voert de teleurstelling na een nederlaag wel eens hoogtij, maar het ontspoort nooit.

,,Nee, respect is onze sport nog volop aanwezig. Gelukkig wijzen de club begeleiders hen daarop. Gaat er een speler overmand door emoties weg zonder wat te zeggen, wordt het met een troostend woord opgelost", weet Michel Hendriksen. De bij DCE uit Ederveen, De Kroonschijf (Ede) en DES (Lunteren) spelende dammer offert graag zijn vrije zaterdagmiddag op. ,,Er doen vijf jeugdspelers van DCE mee. Uiteindelijk moeten wij het op termijn toch van de jeugd hebben. Anders heb je geen toekomst", verzucht Hendriksen.

Rond de klok van vieren staat de prijsuitreiking gepland. De vraag of alle deelnemers een medaille krijgt wordt desgevraagd door preses Heij ontkend. Maar wat hij er niet bij vertelde is dat elke speler een mooi aandenken krijgt.,,Of je nu eerste of achtste in de groep wordt, de inzet is niet anders. Hoogstens maakt damtalent en/of geluk wat uit", aldus Heij.

Aspiranten

De aspirantengroep was sterk bezet met dammers uit Lunteren, Barneveld, Voorthuizen, Culemborg en drie uit de omgeving Doetinchem.

Melanie Voskuil hield zich goed staande tussen de jongens van Gelderland. ,,Ik had af en toe wat last van tijdnood. Misschien iets teveel denkwerk gestopt in de openingsfase. Maar al met al ben ik reuze tevreden", meende de Lunterse. Die op een knappe tweede plaats eindigde. Zij wint een partij van Middelkoop (DEZ Culemborg) op de seconde. Het eindspel wordt vingervlug gespeeld, en met de klok op vallen maakt Melanie Voskuil het tot teleurstelling van haar tegenstander knap af.

Tot dé verrassing van deze groep groeit uit Tom Knapen uit Lochem. De bij Lunteren in het derde team spelende jeugddammer speelde een sterk toernooi. Hij liet menig dammer in het stof bijten. Mooi waren de overwinningen op Jorne Huiting en Nick Jansen. De beloning is de eerste plaats, en een beker.

,,Tom doet het dit jaar bij ons (DES) in het derde heel goed. Hij speelt ook bij DEZ in Laren en is een echt damtalent waar veel van verwacht wordt in de toekomst", glunderde Heij. De top twee van de eerste editie uit het Oosten van het land heeft het nakijken, en eindigt op de bronzen positie (Jorne Huiting) en Nick Jansen wordt vierde.

Pupillen

Bij de Pupillengroep A pakte Jeroen van de Brink uit Lunteren de eerste prijs. De DES speler won zes partijen, en moest een remise toestaan aan clubgenoot Johan Top. De topper in spé werd in deze groep met negen punten knap tweede. Het brons ging naar Paul Grootscholten uit Reeuwijk.

Ook bij de Pupillengroep B een Lunteraan als winnaar. Na een hevige strijd bleek Christiaan van de Broek de eerste plaats te hebben veroverd. Ploeggenoot Jan Cysouw (DES) heeft ondanks een gelijk aantal; punten het nakijken. Daarover beslist het reglement. Martine Teunissen (DES) pakt het brons.

Welpen

In de Welpengroep niet alleen Lunterse winnaars. In de A-groep was Tristan van de Velde (P.D.C- Putten) de sterkste. Een kunstje dat DES speler Nathan van Galen in de B-groep evenaarde. Bennekommer Rick Blankespoor wordt tweede, en laat zien dat BDV met de jeugd op de goede weg is. Streekgenoot Qori van Dixhoorn (WDSV- Wageningen) domineerde de C-groep.

Alle drie hoogst geplaatste dammers kregen uit handen van de toernooileider Jaap Heij een mooie beker. De overige deelnemers een kleine herinneringsstandaard.

Preses Jaap Heij en zijn medewerkers glommen van trots na afloop. ,,DES heeft de jeugd weer gepromoot. Wij, maar ook de damsport in zijn algemeenheid moet het toch van de aanstormende jeugd hebben. Die moet je koesteren", besluit de damliefhebber.

De eindstanden per categorie:

Aspiranten:

1. Tom Knapen (DEZ) 7-12

2. Melanie Voskuil (DES) 7-11

3. Jorne Huiting (DUO) 7-09

4. Nick Jansen (DUO) 7-08

5. Stijn Overeem (DVV) 7-08

6. Bram Cysouw (DES) 7-05

7. Albert Middelkoop (DEZ) 7-02

8. Peter Pasterkamp (DES) 7-01

Pupillen groep A:

1. Jeroen van de Brink (DES) 7-13

2. Johan Top (DES) 7-09

3. Paul Grootscholten (DEZ) 7-08

4. Arjan Don (BDV) 7-06

5. Alex van de Bosch (DES) 7-06

6. Hans Rinner (DUO) 7-06

7. Niels Wilbrink (BDV) 7-05

8. Willem Wagteveld (DCE) 7-04

Pupillen groep B:

1. Christian van de Broek (DES) 7-12

2. Jan Cysouw (DES) 7-12

3. Martine Teunissen (DES) 7-10

4. Jan Blankespoor (BDV) 7-08

5. Evert-Jan Bos (DCE) 7-08

6. Jonas Loenen (DEZ) 7-07

7. Sil Veldhuizen (DCH) 7-06

8. Yannick Vlastuin (DES) 7-04

9. Davey Visser (DEZ) 7-03

10. Jurrian Kleijer (PDC) 7-00

Welpen groep A:

1. Tristan van de Velde (PDC) 7-14

2. Tomas van de Lagemaat (DES) 7-11

3. Machiel Weistra (DCH) 7-10

Welpen groep B:

1. Nathan vanGalen (DES) 7-11

2. Rick Blankespoor (BDV) 7-10

3. Sam Rietveld (WDSV) 7-08

4. Tom Rinner (DUO) 7-07

5. Talha Turfananda (DEZ) 7-07

6. Nathalie Voskuil (DES) 7-06

7. Chau Valkenburg (DEZ) 7-04

8. Ilan Veldhuizen (DCH) 7-02

Welpen groep C:

1.Qori van Dixhoorn (WDSV) 7-13

2. Alexandra Knikker (DEZ) 7-11

3. Merel van der Heijden (DCH) 7-08

4. Alijn Kuijer (DEZ) 7-08

5. Willem Snetselaar (DCE) 7-07

6. Martijn Hardeman (DCE) 7-06

7. Rowin van de Velde (PDC) 7-04

8. Janita Voskuil (DES) 7-01

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie