Cinemec ‘parkeert’ schuld aan gemeente Ede

27 december 2012 om 00:00 Voorpagina

Hierover onderhield de commissie Ruimtelijke Ordening zich kortgeleden in alle beslotenheid. Raadsleden willen weten hoe het staat met de plannen rondom Cinemec en wat Ede doet tegen het niet betalen van aflossing en rente.

Bedrijf betaalt geen rente over lening aan Ede EDE - Cinemec betaalt al geruime tijd geen rente en aflossing over een lening van twee miljoen euro, die de gemeente Ede aan het infotainmentcenter verstrekte.

door Jan de Boer

Zolang de onderhandelingen met de partijen lopen, wil Ede volgens een woordvoerder niet inhoudelijk reageren. De zogenaamde achtergestelde lening verstrekte Ede in het voorjaar van 2010 aan Cinemec voor de financiering van de parkeergarage, die een blok aan het been is van het bedrijf. Ook door de niet gerealiseerde plannen bij het bedrijf lijkt de exploitatie van de parkeergarage moeilijk. Jet Verhoeff (GemeenteBelangen) was één van degenen die het niet betalen van rente en aflossing aankaartte tijdens de begrotingsraad.

In de begroting 2013-2016 had ook zij gelezen dat Cinemec geen rente en aflossing betaalt over de door de gemeente aan het bedrijf verstrekte lening. ,,Een lening moet afgelost worden, afspraak is afspraak. Voor het niet betalen van de rente en aflossing komt een oplossing”, stelt zij. Opmerkelijk is dat vorig jaar het risico van de lening, zo blijkt uit de begroting, zeventig procent zou zijn en in 2013, terwijl er niets is afgelost, vijftig procent.

In 2010, toen de lening werd verstrekt, werd uiterst geheimzinnig gedaan over de hoogte van het bedrag dat door Ede werd uitgeleend. In de (openbare) begroting is ‘gewoon’ te lezen, dat het om een bedrag van twee miljoen euro gaat. Op GroenLinks/PE en D66 na gingen alle partijen akkoord met de lening. Die partijen hadden er grote moeite mee, dat Ede voor bank speelt.

Later leende Ede ook bij de bouw van de nieuwe laag op de parkeergarage aan Ziekenhuis Gelderse Vallei. Volgens de tegenstanders zou er sprake zijn van staatssteun. Al geruime tijd wordt er niets overgemaakt door Cinemec. ,,In het begin is er rente betaald, daarna niets meer,” zegt een woordvoerder van Ede.

De insteek van de besloten vergadering is dat er te veel onduidelijkheid rond CineMec is, zegt Jaap Boot (CDA), die niet wil zeggen wat er in beslotenheid is gezegd. ,,Er waren plannen over het Valleycenter en het hotel dat er zou komen. Ook voor woningen voor de Gelderhorst en het parkeerprobleem zou worden opgelost. Cinemec had natuurlijk al de parkeergarage gemaakt.”

De raad moet volgens Boot weten waar het college precies mee bezig is. ,,We hebben collectief gezegd, dat het college met plannen moet komen. Het kan niet zo zijn dat de betalingen zijn stopgezet. Ik verwacht in januari een oplossing te horen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie