Kerstcross Mac Harskamp ondanks slecht weer geslaagd

24 december 2012 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP - De derde ronde in de Winter MX Cupcross van het Harskampse Mac mocht zich in een mindere belangstelling verheugen dan de voorgaande wedstrijden. Bijna tachtig crossers waagden zich aan het avontuur. ,,Het weer, de komende feestdagen spelen ons parten", zegt patatman Paul Hofstee.

Zijn omzet is wel eens beter geweest, maar het humeur is er niet minder om.,,Ben je gek. Het is maar een spelletje, en degenen die er wel zijn zijn de echte diehards."

Ondanks de op stapel staande feestdagen wilden de crossers zich nog wel een keer inspannen. Het aanwezige publiek kon zich vermaken bij een geweldig spektakel. Nadat de kruitdampen zowel letterlijk als figuurlijk waren opgetrokken werd de balans opgemaakt. Dit zowel voor het dagklassement als het tussenklassement voor de MX Cup.

Het valt niet mee te crossen op de in eerste instantie super slechte baan. De overvloedige regenval eist zijn tol. Een afgelasting was voor de Harskampers geen optie. ,,Dan verspelen we een kostbare zondag, en de echte winter moet nog komen", zegt vlaggenist Kwint.

Waarheid

Een crosser voegt er een waarheid als een koe aan toe: ,,Als je hier niet tegen kan moet je op de weg gaan crossen. Dan heb je geen last van de modder, maar dit is het echte veldwerk." Toch haken zeven crossers na de eerste manche af. Deels door mechanische pech, deels door het zware circuit. ,,Mijn zoon was na de eerste manche helemaal kapot. Hij kon zijn machine bijna niet in bedwang houden. Hoewel hij graag wilde was starten na de pauze onverantwoord. Dan moet je als ouder je verantwoording nemen." De jongeling die in de 65cc kleine wielen uitkomt hoort het bijna huilend aan. Het leven van een jonge crosser is soms hard, wordt ervaren.

De organisatie besluit een aantal klassen te combineren. De 65 grote en kleine wielen; Evenzo de 85 cc. De MX 2 junioren brengen voldoende deelnemers op de been voor een eigen cross. De MX 1 Junioren, MX 35 plus en overige senioren worden gecombineerd. Het is voor de toeschouwer soms een hele puzzel om te weten wie er in een klasse wint.

Randy Kieft

In de klasse 65cc starten 19 crossers. De kleintjes hebben het moeilijk de motor in bedwang te houden in de eerste manche. Vrijwel geen enkele rijder blijft overeind. ,,Nee, dat klopt. Ik ben drie keer gevallen, maar dat geeft niet", aldus Lunteraan Randy Kieft. Hij weet in de eerste manche 65 cc grote wielen een zesde plaats te bereiken.

,,De baan was bij de start wel goed, de rest minder. Rijden is zeker verantwoord, en vallen betekent dat je gelijk onder de modder ziet. De bril helpt dan weinig meer", vervolgt de net elfjarige crosser. Daan van de Bunte wint afgetekend de eerste manche voor Steyn Nooyen.

Daarmee heeft Van de Bunte zijn kruit verschoten. De tweede manche levert winst op voor Steyn Nooyen die na een felle strijd Lynn Valk naar de tweede plaats verwijst. In de tweede manche op een aanzienlijk betere baan wordt Randy Kieft vierde. Hij kan zich niet mengen in de strijd om de eerste plaatsen. Maar behoudt in het algemeen klassement wel de leiding met elf punten voorsprong op Lynn Valk.

Talent

De jeugdige en talentvolle Randy Kieft crost al zo'n jaar of vijf. ,,Ik was net zes toen werd ik al op een motor gezet", grapt hij. Randy heeft het geluk dat rondom huize Kieft een crossbaan ligt. ,,Ja super, maar door het slechte weer heb ik weinig getraind. Komt ook omdat Kevin (broer, 85cc gr wielen red.) behoorlijk geblesseerd is. Hij had de knieschijf uit de kom. Het duurt nog wel een maandje voordat hij weer kan rijden. Kevin had net een nieuwe motor, dus jammer. Hij is echt mijn trainingsmaatje", besluit Randy Kieft.

Bij de 65 cc kleine wielen is het Dave Kooiker die de eerste manche wint voor Doornspijker Milan van de Bunte. Laatstgenoemde wint de tweede manche voor Yordi Starink. Daarmee bevestigde de man uit Borculo zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Vele rijders worden geholpen door de handige handen van ouders of belangstellende. De moeder zit soms vast dat er meerdere handen nodig zijn weer te starten. Maar de onderlinge sportiviteit wint, want niemand wordt aan zijn lot overgelaten.

Lang

Ondanks een minder aantal deelnemers duurt het soms lang voordat de volgende cross weer begint. ,,Dat komt omdat ook alle achterblijvers willen finishen. Elke plaats is belangrijk. Maar door de vele val partijen ligt het veld soms ver uit elkaar", legt crosser Mark Kwint uit.

De gecombineerde 85cc klasse levert spektakel op. Bij de 85cc grote wielen kan alleen Kars Gouwenberg uit Julianadorp in het spoor blijven van de Deen Michel Jorgensen. ,,Ja, het ging wel goed. Het is de tweede keer dat ik hier rij, en nu levert het ook punten op. Een eerste en tweede plaats is voor mij een hoofdprijs", zegt Kars Gouwenberg bescheiden.

,,Het is verantwoord te rijden, zeker als je het goede spoor volgt. Julianadorp ligt niet naast de deur, dus als je er bent, moet je er het beste van maken. Die Deen (Jorgensen, red.) is een hele grote, en gaat soeverein aan de leiding in het algemeen klassement. Zelf sta ik na de derde cross op een achtste plaats. Dat smaakt naar meer", grapt Gouwenberg. Hij profiteert van een steeds beter worden baan. ,,Had op internet gezien dat de wedstrijd doorging. In de pauze is de baan opnieuw geprepareerd. Dat kunnen ze hier goed, een compliment voor al die vrijwilligers", meent de crosser.

De 85cc kleine wielen geeft een niet alledaags beeld te zien. Het trio Juel Peeters, Justin Klaus en Sander Hofstede stond dit seizoen nog niet op de hoogste trede. De afwezige Giordy Poeliepoe zakt voorlopig van de eerste naar de vierde plaats in het algemeen klassement. Dat nu wordt aangevoerd door Peeters met tien punten voorsprong op Justin Klaus.

Spektakel

De MX 2 Junioren groeit uit tot een spektakel. In de eerste manche neemt de latere dagwinnaar Rick van Zetten in de vijfde ronde de leiding. Hij staat die ondanks aandringen van Patrick van Wilgenburg niet meer af. de tweede manche wordt een prooi voor de van start tot finish leidende Sjim van Steenbergen. Dee-Jay Bijvank en Rick van Zetten nestelen zich op de zilveren en bronzen positie. Hoewel beiden het wel proberen is de leider niet te vermurwen. In het algemeen klassement behouden de afwezige Bryan Engelen en Nino Dekker de koppositie. Beiden crossers hebben zeven punten voorsprong op het aanstormende talent Van Steenbergen.

Overzicht

De laatste gecombineerde klasse vraagt veel inzicht van het publiek. Maar de rijders MX 1 Junioren, MX 35 plus, MX 2 Senioren en MX 1 Senioren leveren waar voor hun geld.

Bij de MX 1 Junioren is de uit Zeewolde afkomstige Rens Obelink in beide manches oppermachtig. De bij het team MX Esse rijdende Benny Mandersloot moet zich tevreden stellen met een derde plaats. Hij wordt in de eerste manche vijfde en in de tweede manche derde.

De MX 35 plus wordt een prooi voor good-old Jan van der Vlist uit Apeldoorn. Edenaar Richard van Dopperen wordt knap derde. Van der Vlist is soeverein leider in het algemeen klassement.

Het podium bij de MX 2 Senioren is Apeldoorns getint. De plaatsgenoten Tom Meijer, Nick Leerkes en Thorsten Lentink delen de prijzen. Meijer wint de eerste gecombineerde manche voor de MX 1 Senioren crossers Wessel Bosch en Maurice Scheibeler). Ook de tweede manche weet Tom Meijer te winnen voor Scheibeler. Maar Nick Leerkes pakt de derde plaats net voor Tristan Evers (MX 1 Senioren).

Oppermachtig

Bij de MX 1 Senioren is Maurice Scheibeler uit Hoenderloo niet te temmen. In beide manches rijdt hij in de prijzen. In zijn kielzog veroveren Wessel Bosch en Edenaar Tristan Evers het zilver en brons.

Uitslagen derde cross Mac Harskamp

65cc Kleine wielen:

1. Milan van de Bunte Doornspijk

2. Dave Kooiker Staphorst

3. Sem de Lange Weiteveen

65cc Grote wielen:

1. Steyn Nooyen Bakel

2. Lynn Valk Nijverdal

3. Twan Wagenaar Epe

85cc Kleine wielen:

1. Juel Peeters Velswijk

2. Justin Klaus Nederweert

3. Sander Hofstede Staphorst

85cc Grote wielen:

1. Michel Jorgensen Granslev (DK)

2. Kars Gouwenberg Julianadorp

3. Marco Leerink Halle

MX 2 Junioren:

1. Rick van Zetten Kesteren

2. Sjim van Steenbergen Ingen

3. Dee-Jay Bijvank Terneuzen

MX 1 Junioren:

1. Rens Obelink Zeewolde

2.Jeffrey Zwanenburg Hoenderloo

3. Benny Mandersloot Voorthuizen

MX 35+ (Veteranen):

1.Jan van der Vlist Apeldoorn

2. Robert van der Horst Echteld

3. Richard van Dopperen Ede

MX 2 Senioren:

1.Tom Meijer Apeldoorn

2. Nick Leerkes Apeldoorn

3. Thorsten Lentink Apeldoorn

MX 1 Senioren:

1. Maurice Scheibeler Hoenderloo

2. Wessel Bosch Ermelo

3. Tristan Evers Ede

Foto1: Lunteraan Randy Kieft weerde zich uitstekend

Overige foto's: Impressie regenachtige derde motorcross Harskamp

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie