Gemalen waterschap draaien op volle capaciteit

26 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De waterstanden zijn hoog, maar vrijwel overal in het werkgebied van waterschap Vallei & Eem en waterschap Veluwe blijft het water binnen de boorden van de watergangen.

De medewerkers van de waterschappen zijn alert en controleren regelmatig de waterpeilen en houden de duikers vrij van takken en drijfvuil om de waterafvoer in goede banen te leiden. De sloten, beken, kanalen en rivieren voeren in het gehele gebied maximaal water af.

Het Valleikanaal

De poldergemalen, krooshekreinigers en stuwen in dit westelijk deel van ons gebied draaiden zonder problemen. Krooshekreinigers zijn constructies van metalen staven die vuil afvangen voor gemalen, zodat de waterafvoer niet belemmerd wordt. Bijna al het water uit de Gelderse Vallei stroomt via het Valleikanaal en de Eem het gebied uit. De medewerkers van het waterschap zijn alert en controleren regelmatig de waterstanden en houden de duikers vrij van takken en drijfvuil om de waterafvoer in goede banen te leiden. Het Valleikanaal kan de waterafvoer goed aan.

IJssel en Neder-Rijn

In het Oostelijk en Zuidelijk deel van ons gebied (IJssel en Neder-Rijn) zijn voorzorgsmaatregelen genomen vanwege de verwachte hoge waterstanden. Zo zijn op zaterdagmiddag 22 december de eerste schuiven bij de Hoenwaard gesloten om het hoge IJsselwater te keren. Op maandagmorgen 24 december zijn de keersluis en de laatste twee schuiven van de Hoenwaard gesloten. De Hoenwaard ligt in de uiterwaarden van de IJssel ter hoogte van Wapenveld-Hattem. De gemeente is geïnformeerd en zorgt voor het plaatsen van palen langs de weg door de Hoenwaard.

Bij gemaal Middelbeek (Voorst) waren er problemen met één van de twee pompen en het krooshek voor het gemaal raakte defect. Door handmatig aan te sturen blijft het gemaal wel op een lagere capaciteit doordraaien en vandaag (24 december) worden de reparaties uitgevoerd. Dit gemaal pompt het teveel aan water weg uit de Voorsterbeek en de Voorsterklei en loost op de IJssel.

Langs de Neder-Rijn zijn de eigenaren vanmorgen verzocht hun vee uit de uiterwaard te halen omdat op 28 december een waterstand van 14.45 meter boven NAP wordt verwacht. Het waterschap is hier vroeg mee, maar het is beter goede voorzorgsmaatregelen te nemen dan verrast te worden op Tweede Kerstdag in verband met de te verwachte waterstanden. De hoogst verwachtte waterstand is 14.45 meter boven NAP. De kades in de Neder-Rijn kunnen het het hoge buitenwater tot 15 meter boven NAP goed keren. De schuiven van de sluizen in de kades van de Neder-Rijn blijven gesloten. Daardoor blijven de uiterwaarden voorlopig vrij van wateroverlast en het bijbehorende drijfvuil. Het is in de winter overigens een normale situatie dat delen van de uiterwaarden langs de IJssel onder water staan.

Komende dagen

In het gehele gebied draaien de gemalen op volle capaciteit. Ook alle stuwen functioneren goed om alle waterstanden optimaal te regelen. Er vinden regelmatig inspectierondes plaats. Het waterschap volgt de waterstanden op de voet. De hoogst verwachte waterstand op de Rijn is vrijdag aanstaande met 14.45 meter boven NAP. De waterschappen verwachten niet dat het hoogwater tot problemen gaat leiden tijdens Kerst.

Bron: Waterschap Vallei & Eem

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie