Barnevelder Matthias de Kruijf wint Lunters eindejaarsdamtoernooi 2012

30 december 2012 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Bloedstollend spannend was de laatste ronde waarin dé Lunterse damoliebol moest worden gezocht. In de achtste versie van deze traditional kwamen daarvoor Arjan van Galen, Arjen Timmer, Aldert van Eck, Erwin van Hierden en Matthias de Kruijf nog in aanmerking.

En alleen laatstgenoemde speelde tegen een lager geplaatste speler. Nadat de soms onder hoogspanning afgewerkte partijen waren beëindigd, stonden drie spelers (De Kruijf, Timmer en Van Eck) op 13 (!) punten. Alle aandacht was gericht op de uitstekende wedstrijdleider Jaap Heij. Hij alleen wist na invoering van de uitslagen wie winnaar was.

Met 80 weerstandspunten (de opgetelde punten van de ontmoette tegenstanders, red.) werd Matthias de Kruijf winnaar. Aldert van Eck met 79 weerstandspunten en Arjen Timmer (77) hadden het nakijken. De Kruijf voegde zich bij een illuster rijtje winnaars van dé oliebol van Lunteren. Arjan van Galen (2007), Marcel Monteba (2008), Erwin van Hierden (2009), Arjen Timmer (2010), Harmjan Lammers (2011) gingen hem voor.

Oliebol

,,Of deze titel dé Lunterse damoliebol een eretitel is? Ja, dat vroeg ik mij zojuist ook af", reageerde De Kruijf nuchter. Maar de intense vreugde straalde van zijn gezicht. ,,Eerlijk gezegd ben ik best blij. Het was een bijzonder sterk bezet toernooi. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er drie spelers gelijk eindigen,en twee spelers op een punt", vervolgde de succesvolle Barneveldse dammer. ,,Verliezen is niet erg, maar dat dat juist in de laatste ronde mijn lot moest zijn", somberde Erwin van Hierden lachend. Van Hierden voerde vrijwel het hele toernooi de ranglijst aan. De bord 1 stoel zat hem als gegoten. Maar in de laatste speelronde was zijn teamgenoot in de landelijke competitie Aldert van Eck, net iets sterker.

Het was druk in het clubgebouw De Schuifeldam van het Lunterse DES. Liefst 56 dammers waren aanwezig op het inmiddels traditionele Oudejaarstoernooi van DES. Dat waren er weer acht meer dan de vorige editie. Dammers uit alle windstreken, maar de Bergambachter Kees Kentie maakte de meeste kilometers. ,,Dat heb ik er wel voor over. Het is ongeveer een uurtje rijden, maar de gezelligheid die je bij DES vindt, tref je nergens anders aan", wist de 78-jarige dammer zeker. ,,Dammen houdt je jong van geest. En voor mijn lichaam zorg ik ook goed. Ik loop hard en wandel veel. Soms wel tochten van een kilometer of tachtig, in ongeveer twaalf uur", vervolgde Kentie. Die uiteindelijk een zesde plaats in de B-groep opeiste. In de slotronde moest de routinier capituleren voor de uit Frankrijk terug gekeerde Henk Klarenbeek.

Hoop

,,Ik hoop dat Henk (Klarenbeek, red.) weer voor DES gaat spelen. Hij is nog lid, dus het zou zaterdag tegen MTB Hoogeveen een optie kunnen zien", keek preses Heij alvast vooruit. De voorzitter hoopt ook dat Matthias de Kruijf volgend seizoen weer voor DES gaat spelen. Of de wens de vader van de gedachte is, of dat er een kern van waarheid in zit, werd op deze damavond nergens bevestigd

Met een passend voorwoordje opende preses Jaap Heij, zoals alleen hij dat kan, het spektakel. Daarbij nog even benadrukkend dat op 'tijd' of de tegenstander door de klok jagen, niet echt op prijs werd gesteld. Die boodschap begrepen de deelnemers goed. Menige partij werd in een mindere stand, maar met de klok op vallenbij de tegenstander, remise gegeven.

Organisator Jaap Heij zette de dammers acht ronden lang aan het werk. Duels van tien minuten bedenktijd per persoon. Er werd in één grote groep via het Zwitsers systeem gespeeld. De spelers waren verdeeld in vijf categorieën: A-B-C - Huisdammers en Jeugd. En in elke klasse waar er een paar leuke prijzen te winnen. Het leuke van deze opzet ondervond huisdammer Janssen. Hij begon op de laatste stoel met een remise tegen Martin van Leussen. En zag zich na winst op Kees Blankestijn terug op stoel 1. Met als tegenstander de Lunterse topper Erwin van Hierden. ,,Uiteraard verloren, maar dit was toch een hoogtepunt in mijn damcarrière", werd gegrapt.

Super spannend

De beste partij was het misschien niet, maar wel de spannendste. In de vijfde ronde zaten Erwin van Hierden en Matthias de Kruif tegenover elkaar. De heren kennen elkaar door en door. Elke seconde werd benut om een variant door te rekenen. De talrijke toeschouwers zagen de seconden wegtikken. Met nog een seconde of twintig op de klok werd een remise bod afgeslagen. De damstenen verdwenen nog sneller van het bord, dan een menselijk oog kan waarnemen. En met beiden nog twee seconden (!) over werd de vrede getekend. ,,Misschien was het winnend maar een steen verzetten en daarna de klok indrukken was nooit gelukt. Dit is dan de beste optie", meenden beiden.

Maar er was soms ook een keerzijde. Zo vond de aftredende Lunterse oliebol Harmjan Lammers zich in het eindklassement terug op een tiende plaats. Maar gelukkig werd zijn humeur daardoor niet aangetast. De dames in het gezelschap Melanie Voskuil (C-groep) en Maartje Bos (huisdammer) konden niet over het hoofd worden gezien. Zij wonnen verdiend hun groep.

In de B-groep was ex-dammer Gerrit de Groot de sterkste. Daar kwam de Lunterse voorzitter bij de prijsuitreiking nog even op terug. ,,Gerrit speelt al 15 jaar niet meer, maar het daminzicht is er nog steeds. Je wint op weerstandspunten (78) van nog vier dammers die ook tien punten behaalden. Maar dat zijn nog actieve dammers, dus je prestatie is groot."

Melanie

l

Melanie Voskuil won verdiend, maar ook verrassend de C- groep. De concurrentie was groot. In de laatste ronde was clubgenoot Stijn Overeem de tegenstander. ,,Kijk uit want hij heeft aan remise genoeg om de groepswinst te pakken. Dat zal Stijn wel snel aanbieden, maar doorgaan. Het is nu alles of niets", werd Melanie ingefluisterd. Zij stelde haar grote supportersschare niet teleur, en won gedecideerd. Stijn Overeem, die zich in het eindspel verrekende, zakte naar met de hoogste weerstandspunten (79) naar een vijfde plaats. Maar een dag later (zaterdag) had Overeem daar geen last meer van. Hij werd Gelders aspirantendamkampioen 2012/2013.

In de jeugdgroep was DES speler Jeroen van de Brink de winnaar met een mooie score. Hij bleef met zeven punten clubgenoot Johan Top voor.

Bij de huisdammers bleef Maartje Bos ruim voor op Edervener Rik van de Weerd.

De prijswinnaars kregen uithanden van de DES preses mooie prijzen in natura uitgereikt. De organisatie, waarbij het barpersoneel zeker niet mag worden vergeten, kan terugkijken op een zeer geslaagde editie 2012.

Eindstanden

Groep A:

1. Matthias de Kruijf (Barneveld) 8-13

2. Aldert van Eck (Lunteren) 8-13

3. Arjen Timmer (Lunteren) 8-13

4. René Alderliesten (Putten) 8-12

5. Henk Klarenbeek (Amsterdam) 8-12

Groep B:

1. Gerrit de Groot (Ede) 8-10

2. Jaap van Hierden Sr. (Voorthuizen) 8-10

3. Wim Schaafsma (Lunteren) 8-10

4. Wijnand Voskuil (Lunteren) 8-10

5. Henk Timmer (Putten) 8-10

Groep C:

1. Melanie Voskuil (Lunteren) 8-10

2. André Steenbergen (Bennekom) 8-09

3. Jan van de Koot (Barneveld) 8-9

4. Erwin Jochemsen (Ede) 8-9

5. Stijn Overeem ( Voorthuizen) 8-8

Groep Huisdammers:

1. Maartje Bos (Lunteren) 8-6

2. Rik van de Weerd ( Ederveen) 8-04

3. Kees Blankestijn (Lunteren) 8-4

4. Martin van Leussen (Lunteren) 8-4

5. Eip Janssen (Ede) 8-3

Jeugd:

1. Jeroen van de Brink (Lunteren) 8-7

2. Johan Top (Lunteren) 8-06

3. Tristan van de Velde (Putten) 8-5

4. Peter Pasterkamp (Lunteren) 8-5

Foto 1: Slotronde moest beslissing brengen

Foto 2: Matthias de Kruijf winnaar op weerstandspunten

overige foto's: Impressie geslaagd damtoernooi DES Lunteren

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie