Nog geen glasvezelkansen buitengebied

9 januari 2013 om 00:00 Regio

De provincie onderzoekt de mogelijkheden om de digitale bereikbaarheid ook daar te optimaliseren. Reggefiber is een grote speler op de markt van glasvezelaansluitingen. In de gemeente Ede zijn eerst Lunteren en Bennekom aan de beurt. Die keus is gemaakt op verzoek van serviceproviders, zegt salesmanager Oscar Janssen van Reggefiber. Of de twee dorpen werkelijk worden aangesloten op glasvezel is overigens afhankelijk van het animo. Per dorp moet zich tenminste dertig procent van alle huishoudens aanmelden, wil de aanleg van start gaan.

EDE - Glasvezelbedrijf Reggefiber wil in Lunteren en Bennekom een glasvezelnetwerk aanleggen. Glasvezel is sneller, veiliger en heeft meer bandbreedte dan andere digitale infrastructuren. Maar glasvezelnetwerken bouwen in kleinere kernen en buitengebieden is nog te duur.

Janssen: ,,We zitten wat Ede betreft nu in de planvormingfase en zijn tegelijk met onderzoek bezig. Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen wanneer en waar we gaan starten.’’

De gemeente Ede stelt zich neutraal op ten aanzien van de komst van glasvezelnetwerken. Het gemeentebestuur heeft geen voorkeuren op het gebied van ontwikkeling van digitale infrastructuren. Als Reggefiber woningen wil gaan aansluiten op glasvezel, bemoeit de gemeente zich daar niet mee, aldus gemeentewoordvoerder Wilma van Wensem. ,,Wij vinden het prima dat een partij als Reggefiber hier aan de slag gaat. Het enige dat we benadrukken, is dat het ons geen geld mag kosten.’’

Dat glasvezel een steeds belangrijk datatransporteur zal worden, staat vast. Het groeiende gebruik van internet en digitale televisie en telefonie bezorgt glasvezel grote voordelen boven ADSL en de huidige kabelaansluiting. Een bedrijf als Reggefiber is vooral bezig met het aansluiten van woningen op de glasvezelstructuur die vóór de huizen al in de grond ligt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie