Santing met eigen werk in Cultura Ede

16 januari 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - Mathilde Santing staat sterker dan ooit, vrijdag 25 januari op het podium van Cultura, met een vertolking van alleen eigen werk.

Mathilde Santing behoeft eigenlijk geen introductie. Ze zit al 30 jaar in het vak en dat vierde ze vorig seizoen met een special tournee. Een paar hoogtepunten uit haar carrière: in 1981 kreeg zij landelijke bekendheid door haar optredens in het televisieprogramma Sonja Op Maandag van Sonja Barend. Haar debuut kwam het jaar daarna uit. de In 1986 won ze de Popprijs op Noorderslag in Groningen.

Zij was daarmee de eerste artiest die deze prijs won. In 1993 kwam het album Texas Girl & Pretty Boy uit, waarop Santing 14 nummers van Randy Newman vertolkte. Na een aantal jaren betrekkelijke stilte nam ze de cd Under your charms op, die in het voorjaar van 2006 verscheen.

In het theaterseizoen 2006-2007 speelde Santing in de musical The Wiz. In 2007 werd Santing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdienste als zangeres en haar bijdrage aan vele goede doelen.

Met de theatertour Sinatra’s Tonic (2010), waarin zij nummers van Frank Sinatra vertolkte, stond ze ook in Cultura.

Na haar succesvolle anniversary-tour in 2011-2012 slaat Mathilde Santing een nieuwe weg in.

Samen met pianist Marcus Olgers gaat ze op avontuur. Beiden even virtuoos als veelzijdig en beiden oprecht nieuwsgierig en oprecht ambitieus lieten ze zich door producer Ward Veenstra en soundengineer Sebastiaan Meijer verleiden tot een uitdagend artistiek project.

De songs zijn nieuw en voor deze voorstelling geschreven.

Kaarten voor het theaterconcert zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura tel. 0318-672800. Het bekende duo Bas en Harald (Hollands got talent) spelen in de pauze en voorafgaand aan het concert.

Volgens van Dale is een recital, een muzikaal optreden van een solist en volgens de eerste berichten, is de theatertour ‘Recital’, Mathilde zelf.

“Het was nog maar een try-out”, dachten Mathilde, haar band en technische staf toen het publiek opstond en er “Bravo!” werd geroepen. De impact van de voorstelling is niemand ontgaan. Deze keer schreef Mathilde Santing al het werk zelf. Prachtige teksten, zwanger van mystiek en meeslepende melodieën, alles ontsproten aan het brein van een groot musica en onvermoed componiste.

Dit is Mathilde zelf. Waar ze haar 30 jarige carrière lang het werk van anderen vertolkte, met ongeëvenaard vakmanschap, formuleert ze nu haar antwoord op de zo vaak gestelde vraag wie Mathilde Santing zélf is. “Net als in het begin, 30 jaar geleden, zie ik weer die kwetsbare vrouw op het podium staan”.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie