Gezondheidsonderzoek: 'Veel suikerziekte bij Molukkers'

23 januari 2013 om 00:00 Regio

,,In het begin van het onderzoek kozen we twaalf wijken. Omdat het respons zo laag was, heb ik later andere gemeenschappen aangeschreven. Waaronder Lunteren en Ede. Zodra ik een ‘go’ krijg, ga ik die kant op. Dat gaat binnen nu en twee weken gebeuren.”

Gezondheid is ‘ver van mijn bed show’ EDE/LUNTEREN - In Lunteren en Ede wordt de eindsprint ingezet voor het gezondheidsonderzoek van Molukkers in de leeftijd van 30 tot en met 65 jaar. ,,Het onderzoek hebben we verlengd naar 31 maart,” zegt Adee Bodeweges, die het onderzoek namens het Academisch Medisch Centrum (AMC) uitvoert.

door Jan de Boer

Een groot onderzoek naar de gezondheid van Molukkers is nog nooit gehouden. ,,Wel een aantal kleine regionale onderzoeken. Daar kwam al naar voren dat bepaalde ziektebeelden meer voorkomen bij Molukkers dan bij andere etnische groepen en Nederlanders. Bij Molukkers komt veel suikerziekte voor. Ook de kans op hart- of vaatziekten is verhoogd. De kans op sterfte in de leeftijd van dertig tot en met zestig jaar is bij Molukkers groter dan bij Nederlanders. Dat zijn best wel schokkende berichten.”

Deze gegevens worden getoetst door het landelijk in kaart te brengen, aldus junior onderzoeker Adee Bodeweges, die zelf een Molukse vader heeft. Zij denkt door het onderzoek een goed beeld te krijgen hoe het er met de gezondheid van deze bevolkingsgroep voor staat. ,,De overheid gaat er vanuit dat Molukkers helemaal geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving. Door die aanname worden ze niet meer onderzocht. In grote gezondheidsstudies komen Molukkers niet voor. Het gaat nu allemaal over de Marokkanen, Turken en Surinamers.”

Molukkers zijn in Nederland al met een derde of vierde generatie. ,,Het kan best zijn dat - als we kijken naar de cultuur, eten, de voeding die men neemt - Molukkers anders met hun gezondheid omgaan. Dat er zich veel andere aandoeningen bij Molukkers voordoen dan wij nu aannemen. Hoe komt het matige respons? Het is een beetje een taboe onderwerp bij hen. Zij praten niet graag over hun ziektes of aandoeningen. Ik vraag natuurlijk heel persoonlijke gegevens in de enquête, vraag mensen er over na te denken. Dat willen zij niet.” Voor vele Molukkers is de gezondheidstoestand de ‘ver van mijn bed show’. ,,Via mijn pleegvader kwam ik in Ede en Lunteren terecht. Ik krijg daar onwijs veel medewerking. Als ik er met mensen over praat, zijn ze bereid om er over mee te praten. Alleen de gemeenschap is vrij moeilijk om iedereen er op aan te spreken. Om iedereen enthousiast te maken en het belang van het onderzoek uit te leggen. Dat probeer ik bijvoorbeeld via de wijkraden de wijk in te krijgen.”

,,Waar het onderzoek op uitdraait? Ik vermoed een heel groot aantal met hoge bloeddruk, migraine aanvallen en chronische gewrichtsklachten als jicht. We kunnen ons nog wel eens vergissen in hoe huisartsen met hun Molukse patiënten omgaan. Tussen hen kan best een communicatie barrière zitten. Huisartsen moeten er stil bij staan dat Molukkers hun ziektebeeld anders interpreteren. Misschien moeten zij wel bewuster doorvragen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie