Russisch Bolshoi Ballet live in Cinemec

23 januari 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - Cinemec vertoont zondag 27 januari La Bayadère van Ludwig Minkus, live via satelliet vanuit het Bolshoi Theater in Moskou. Een grandioze productie over de onmogelijke liefde tussen de heilige danser Nikiya en de krijger Solor, tegen het schitterende decor van het mysterieuze India.

Marius Petipa’s baanbrekende werk werd in 1877 voor het eerst uitgevoerd in het Imperial Bolshoi Kamenny Theater in St. Petersburg. Daarna bleef het ballet lange tijd onbekend in het Westen. Pas in 1992, aan het einde van het leven van de grootse danser en choreograaf Rudolf Nureyev, werd het ballet nieuw leven ingeblazen in de versie van het ballet van L’Opera de Paris.

De scène ‘Het Koninkrijk der Shaduwen’ is een van de meest gevierde stukken van het klassieke ballet en wordt beschouwd als een van de eerste voorbeelden van abstract ballet. Hoewel het een belangrijk werk binnen de Russische traditie is, bleef het ballet voor lange tijd onbekend in het Westen.

Yuri Grigorovich maakte deze nieuwe versie met scènes uit producties van Chabukiani, Zubkovsky en Sergeyev. De Indiase tempeldanseres Nikaya en de krijger Solor hebben elkaar eeuwige liefde en trouw beloofd. De Hoge Brahmaan is ook verliefd op Nikaya en ontdekt de relatie tussen de krijger en La Bayadère.

De voorstelling is zondag 27 januari vanaf 16.00 uur uur te zien. Bezoekers kunnen voor 17,50 euro (inclusief drankje) naar binnen. Studenten betalen 12,50 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie