Kaarten

23 januari 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - Twee vrouwen staan deze week op het podium in Cultura. Donderdag 7 februari staat stand-up filosoof Laura van Dolron op het podium. Vrijdag 8 februari speelt Johanna ter Steege de monoloog Hiroshima monamour.

Donderdag 7 februari ‘ontmoet’ Laura van Dolron, Jean Paul Sartre in haar voorstelling “Sartre zegt Sorry” in de theaterzaal van Cultura. Laura van Dolron brengt een uniek soort cabaret, dat zij ‘’stand-up filosofie’’ noemt. Intieme voorstellingen over de wereld om ons heen, waarin vragen en antwoorden over elkaar heen buitelen, en hard lachen en hard nadenken elkaar voortdurend afwisselen. De afgelopen jaren veroverde Laura in hoog tempo de Nederlandse podia. Haar werk werd bekroond met onder meer de Eric Vosprijs 2008, de Charlotte Köhlerprijs 2007 en de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2007. Haar werk is balsem voor de ziel en kauwgom voor de hersenen: slim, grappig en ontroerend.

Verkeerde mannen

Sommige meisjes vallen op verkeerde mannen; Laura van Dolron valt op verkeerde filosofen. Eens in de paar jaar komt de beroemde filosoof Sartre (1905-1980) Laura opzoeken om haar om de oren te slaan met grote woorden als ‘vrijheid’ en ‘verantwoordelijkheid’.

Dit keer loopt het echter anders: Sartre staat niet op uit zijn graf om Laura streng toe te spreken, maar om zijn excuses aan te bieden. Wat volgt is een verfrissende brainwash en een onhandige maar oprechte poging tot engagement.

Vrijdag 8 februari is het podium voor Johanna ter Steege, die in de huid kruipt van de hoofdpersoon uit Hiroshima monamour, naar het boek van Marguerite Duras.

Johanna ter Steege heeft een al een lange carrière achter de rug, en speelde in verschillende films met nationale en internationale acteurs. De eerste Nederlands film waarin zij speelde is Spoorloos en meer recent in Tirza, naar het boek van Ronald Giphart.

Een Franse actrice beleeft in het naoorlogse Hiroshima een overspelige liefde van één nacht en één dag met een Japanse architect. Deze toevallige ontmoeting haalt lang verzwegen herinneringen aan een verboden jeugdliefde naar boven. Herinneringen die nu, eindelijk, gedeeld kunnen worden.

Karina Kroft bewerkte het met een Oscar bekroonde filmscenario van Marguerite Duras speciaal voor Johanna ter Steege tot een monoloog. De Oerolhit van de zomer van 2011 komt in 2013 terug in het theater.

Een prachtige, aangrijpende voorstelling, over onmogelijke liefde en over verlies.

Kaarten voor de voorstellingen zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura tel. 0318-672800 of op www.cultura-ede.nl. De voorstelling begint om 20.15 uur en zijn inclusief, koffie en thee drankje in de pauze en garderobe

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie