Stedenband met Chrudim blijft

23 januari 2013 om 00:00 Voorpagina

Dat zei Buijs tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Dit ondanks het feit dat het college van burgemeester en wethouders in Ede zich in de zomer van 2013 wil terugtrekken als partner.

Stichting positief ondanks afhaken gemeente Ede EDE - Voorzitter Theo Buijs maakt zich geen zorgen over het voortbestaan van de stedenband die de Edese stichting heeft met de Tsjechische stad Chrudim.

De voorzitter liet weten dat de stichtingsbesturen van beide steden graag door willen gaan met de activiteiten, net als het gemeentebestuur van Chrudim. ,,De reden dat het college van Ede wil stoppen is dat de stedenband niet past binnen Food Valley, want het levert geen extra subsidie op. Wij rekenen erop dat de gemeente Ede zich als een grote broer gedraagt en de stedenband op welke wijze dan ook in stand houdt. Het is immers een stuk geschiedenis, een gemeentelijk monument, een unieke ervaring in ons bestaan. In het geval Praag onze partnerstad was geweest dan was het voortbestaan ook verzekerd’’, aldus Buijs.

Na een ‘renovatie’ binnen de stichting werd de jeugd meer betrokken bij de stedenband. Dit resulteerde in projecten als een hospice en een opleidingstraject voor leraren bloemschikken in Tsjechië. Edese kinderen bezochten Chrudim en koren, muziek- en dansgroepen uit Chrudim gaven voorstellingen in Ede. Er waren uitwisselingen van beeldende kunstenaars en exposities. Op het gebied van agricultuur, bosbouw, onderhoud en exploitatie, worden volgens Buijs over en weer goede zaken gedaan. Verder deden studenten ervaring op in de partnerstad met stages van agrarische en hotelscholen.

,,Ongetwijfeld worden dit soort activiteiten straks in het kader van Food Valley opnieuw uitgevonden.’’

Buijs zegt dat de beslissing om te stoppen met de stedenband niet bij de gemeente ligt. ,,Het is formeel wel een belangrijke speler in het veld, want zonder stad geen stedenband en waarschijnlijk zonder geld ook niet.’’

De evaluatie van de gemeente Ede vindt Buijs zorgvuldig gedaan, zodat hij zich geen zorgen maakt over het voortbestaan van de stedenband. ,,Dat neemt niet weg dat de tijd van het subsidiëren van zaken die alleen leuk en aardig zijn, voorbij is. Er moet een behoefte aan projecten zijn. Veel van onze contacten laten zich niet direct vertalen in resultaten, maar Chrudim geeft ons ook inspiratie, verrijking, verwondering, respect voor de manier waarop zij in het leven staan, de waardering voor traditie, de cultuurbeleving door jong en oud. Chrudim inspireert en er is ruimte voor nieuwe plannen.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie