Column EdeStad.nl 'Redelijk Getikt': ‘Dagtocht 0318’

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Ménsen, ménsen....... Het is me ‘t voetbalmaandje in Ede wel, hoewel er nauwelijks een bal getrapt is.

Wat wellicht het meest opzien baarde, was een heuse confrontatie tussen voetbalsupporters met lange tenen. Terwijl de wedstrijd Ajax-Feyenoord zich ver van ons afspeelde, zochten liefhebbers van pittige wedstrijden elkaar op in een Edes café en op een plein. Het had iets weg van ‘Dagtocht 0318’. Het leek wel of de activiteitencommissie van de regionale overheid een promotiedag hield. De heren werden gratis per luxe touringcar naar een ‘Feyenoordcafé’ vervoerd. Na de klassieker stond een stadswandeling op de rol. Hoewel sommige toeristen zich nauwelijks in konden houden en al in de pauze op verkenning gingen.

Op het plein was het een drukte van belang, met onder meer een demonstratie van de kynologische club. Achter de schermen werd het schouwspel telefonisch ingeschat door twee doorgewinterde kroegbazen. En zij deden dat zéér verstandig. Het schoolreisje was voorbij, de bus kon vertrekken.

Overigens is ‘overlast’ van voetbalsupporters niet nieuw voor Ede. Zo’n dikke dertig jaar geleden stapten aanhangers van Ajax, Feyenoord en FC Den Haag al bij station Ede-Wageningen uit voor een duel bij FC Wageningen. Het bermtoerisme floreerde op de hoek van de Parkweg. Mét terrasstoelen. Met een beetje geluk liet een van de onverlaten misschien zijn broek wel zakken.... De één walgde ervan, terwijl een ander er wel vrede mee had.

Gelukkig redden twee Lunterse voetbaltrainers het aanzien van onze práchtige gemeente. Hans van Arum gaat naar Houston, Lodewijk de Kruif wordt bondscoach van Bangladesh.

Ede mag trots zijn, ontwikkelingshulp bestaat nog.

Henny Jansen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie