Festiviteiten Koninginnedag Ede worden aangepast

30 januari 2013 om 00:00 Voorpagina

Dat blijkt uit een ronde langs de oranjecomités in de gemeente Ede. In een reactie op het aftreden van de koningin, op 30 april, prijst burgemeester Cees van der Knaap de vorstin. ,,Ik respecteer en waardeer haar zeer vanwege haar oprechte belangstelling voor wat er gebeurt in onze samenleving. Als staatssecretaris van Defensie heb ik een aantal malen langdurig met haar van gedachten gewisseld over Defensie-aangelegenheden. Haar enorme betrokkenheid en haar zeer goede voorbereiding zijn mij daarbij altijd opgevallen”, zegt Van der Knaap.

EDE - De Koninginnedagvieringen in de gemeente Ede gaan op dinsdag 30 april door, maar worden wel aangepast aan de plechtigheden rondom het aftreden van koningin Beatrix.

door Freek Wolff en Boy Imminck

,,In Prins Willem-Alexander als haar opvolger heb ik alle vertrouwen. Hem heb ik goed leren kennen bij de bezoeken die hij bracht aan manschappen op vredesmissie in het buitenland. Als staatssecretaris ging ik dan met hem mee. Daarnaast speelt hij een belangrijke rol als boegbeeld voor de veteranen. Die rol heeft hij heel goed overgenomen van zijn opa, Prins Bernhard. Ik heb Willem-Alexander leren kennen als een enthousiaste en serieuze man. Naar mijn overtuiging zal hij, samen met Máxima, het ambt van Koning der Nederlanden met verve vervullen.”

Wat betreft de festiviteiten op Koninginnedag is de burgemeester in afwachting van wat de oranjecomités in de gemeente Ede doen. ,,Natuurlijk wordt het die dag één groot feest”, aldus de burgemeester.

,,We moeten als stichting comité Nationale Feestdagen Ede goed kijken of bijvoorbeeld de vrijmarkt in Ede wel kan doorgaan”, zegt voorzitter André Erken. ,,Als de plechtigheden in Amsterdam in de ochtend worden gepland is er wellicht te weinig animo voor de vrijmarkt omdat veel Edenaren voor de televisie zitten. Na de inhuldiging komt er in Ede wel een feest, maar in welke vorm gaan we nog bespreken.”

Verrassing

,,Toevallig hadden we maandagavond een vergadering”, zegt voorzitter Hans Berghege van Stichting Koninginnedag Bennekom. ,,Voor iedereen was het aftreden een complete verrassing, maar we realiseerden ons direct dat het voor de viering van dit jaar ook kansen biedt. Het plan is om een groot scherm in het centrum van Bennekom, nabij de Oude Kerk, te plaatsen zodat inwoners daar naar de abdicatie van Beatrix kunnen kijken. Wellicht krijgen we met de ondernemersvereniging en vereniging Oud Bennekom nog andere bijzondere activiteiten van de grond. We willen dit jaar op 30 april wel wat extra’s doen.”

Voorzitter Peter Verburgh van het Evenementen Comité Harskamp wil wat betreft de Koninginnedagactiviteiten in zijn dorp nog een slag om de arm houden. ,,Ik kan me voorstellen dat veel mensen de troonswisseling op televisie willen bekijken. Daarop zullen we het programma voor 30 april moeten aanpassen”, zegt hij. ,,Ik denk dat de buitengewone vlaggenparade in de ochtend wel doorgang kan vinden. Na de plechtigheden in Amsterdam moet het ook in Harskamp feest zijn. Premier Rutte riep daartoe maandagavond al op en wij geven er graag gehoor aan.”

,,We zullen ons koningin Beatrix herinneren als een vorstin die nooit iets fout heeft gedaan”, zegt vicevoorzitter Alex Boeve van het Oranjecomité Ederveen. ,,Als comité passen ook wij ons dagprogramma waarschijnlijk aan. Maar onze activiteiten, zoals elk jaar op sportpark Allemanskamp, gaan wel gewoon door.” Dezelfde conclusie trok de stichting Oranje comité Wekerom. Op sportpark De Beek gaan de festiviteiten door, meldt secretaris Else-Marie van den Berg.

Ook in Lunteren beraadt men zich momenteel op het Koninginnedagprogramma. Voorzitter Dick Mulder van het Lunterse oranjecomité verwacht niet dat de activiteiten op sportpark De Wormshoef afgeblazen worden. ,,We hebben al wat aanbetalingen gedaan en kunnen dus niet zomaar alles omgooien. Verder ben ik blij met het feit dat Koningsdag voortaan op 27 april wordt gevierd.”

,,De naam Koningin Beatrixschool is historisch gekozen, maar is opeens beroemd’’, zegt directrice Corinne Ravenhorst van de Edese school. ,,We zijn niet speciaal trots op die naam en de kinderen zijn eraan gewend. Wel hadden we het er dinsdagmorgen over tijdens de viering. Toen kwam aan de orde of we de schoolnaam moeten veranderen. Maar dat doe je niet zomaar. Toevallig zijn we wel bezig met een nieuw logo, dus als je iets wilt veranderen, is het nu een goede tijd. Het zou bijvoorbeeld ‘prinses’ kunnen worden. Alles ligt open wat dat betreft’’, aldus Ravenhorst.

,,Ik ben zeker trots op onze koningin en het is daarom dat ik in deze straat woon, al 45 jaar zelfs. Ze deed het goed, stond altijd paraat. Ze stond klaar voor iedereen’’, reageert Janny Swaneveld. Ze woont aan de Beatrixlaan en denkt dat Willem-Alexander het niet zo goed gaat doen. ,,Hij maakt op mijn niet zo’n bijzonder indruk. Wel heeft hij een goede vrouw, dat scheelt dat weer.’’

Mevrouw Pronk, Scheveningse van geboorte, bezoekt eerstelijnscentrum Beatrixpark aan de Willem de Zwijgerlaan in Ede. Ze is van jongsafaan vóór het koningshuis. ,,Ik heb veel respect voor de koningin gehad. Ze was erbij als er rampen waren. Ze stond niet op een voetstuk en leefde met de mensen mee. Dat voelde van binnen en dat vind ik belangrijk. Dat ze zoveel rijker is dan wij maakt me niet uit. Daar moest ze ook veel voor doen.’’

Willem van den Heuvel, woonachtig aan de Verlengde Maanderweg, stapt net het centrum uit. ,,Ik vind het goed dat Beatrix nu stopt. Dan kan ze lekker van haar kleinkinderen gaan genieten. Ze heeft het verdiend. Ik heb drie koninginnen meegemaakt en weet nog dat Wilhelmina in 1948 op dat balkon afscheid nam en trots haar dochter presenteerde. Toen werd Koninginnedag nog gevierd op 31 augustus.’’

Van den Heuvel heeft respect voor Beatrix. ,,In het begin kwam ze wat stug over, maar ze heeft de boel bij elkaar gehouden, ook de verschillende bevolkingsgroepen. Op trammelant zitten we niet te wachten. We hoeven geen oorlog meer te voeren.’’ De Edenaar heeft er wel vertrouwen in dat ook Alexander het goed zal doen. ,,Hij heeft een goede vrouw. Die kan hem een beetje aansturen. Anders is hij misschien een beetje een losbol.’’

De naam van de Sint Alexanderschool aan de Acacialaan in Bennekom zal niet veranderen in Koning Alexanderschool. ,,Dat is niet de bedoeling en is überhaupt niet in ons opgekomen. We zijn van oorsprong een katholieke basisschool en de naam komt van onze Oude Kerk en die geschiedenis kun je niet zomaar omzetten. Sint Alexander is een heilige martelaar. Koning zou wel leuk klinken trouwens, maar helaas’’, zegt adjunct-directeur Lilian Grob lachend.

Foto:

Koningin Beatrix tijdens de laatste Koninginnedag in Veenendaal en Rhenen, achter haar toekomstig koning Willem-Alexander.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie