Vlaggenschip De Cirkel in zwaar weer

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Het vlaggenschip van De Cirkel zit in zwaar weer. Na de 2-6 nederlaag in eigen huis tegen het Zwolse ZSG lijkt afdalen naar de tweede klasse een kwestie van tijd.

Omdat ook het tweede en derde team van de Cirkel een degradatie plaats bezetten, mag er gerust van een moeizaam OSBO schaakseizoen worden gesproken.

In de negentiende speelronde van de interne competitie werden door de externe wedstrijden slechts dertien partijen gespeeld. Maar verrassingen waren er zeker te noteren. Dar waren de snelle overwinning van Milko van Golberdinge op Anne Postma, en de winst van Dominic van Dijk op Albert Bootsman. Van Dijk kwam daarmee terug in de top tien, waaruit Bootsman (tijdelijk) weg valt.

Succes

Milko van Golberdinge loopt van succes naar succes. Nu moest routinier Anne Postma buigen. Postma kwam wat beter uit de opening, maar overzag in het middenspel een 'schaakje'. Van Golberdinge won een stuk. Anne Postma probeerde ijzer met handen te breken, en overzag een mat in twee.

Bij Dominic van Dijk tegen Albert Bootsman gebeurde aanvankelijk weinig. De Franse ruilvariant leverde in het middenspel pas wat 'ruis' op. Van Dijk probeerde op de Damevleugel door te breken met de c-pion. Hoewel Bootsman goed verdedigde hield de witspeler er wel een mooie e-lijn aan over. Dat bleek in het vervolg beslissend. Het witte paard kwam binnen, en een vernietigende aanval volgde. Mat in één dreigde, en Bootsman vond de oplossing niet.

Topper

Hans van de Weteringh en Herman van den Akker gingen er eens goed voor zitten. Beide top tien spelers wilden hun posities consolideren. Van de Weteringh nam in het Orhodox Damegambiet het initiatief. Van den Akker moest een pionnetje in de aanbieding doen, om zich enigszins te bevrijden. Om het tij verder te keren rukte ook de b-pion op, met als gevolg een tweede pion achter. Een toreneindspel, dat Van de Weteringh met een trio pionnen meer leek in te gaan, werd door de zwartspeler niet meer afgewacht. Van de Weteringh handhaafde zijn zesde plaats, en Van den Akker zakte naar positie dertien.

Extern

Het eerste Cirkel team verloor met 2-6 van ZSG uit Zwolle. Een team, dat slechts twee punten meer had vergaard in de eerste ronden. Waar de Cirkelaars hoop op winst uiten, werd snel duidelijk dat de Zwollenaren daar niet aan mee wilden werken.

De eerste die dit ondervond was Carel de Vries. Hij zag De Jonge het winstpunt noteren. Nadat Wouter Havinga netjes remise afdwong, legden Johan de Lange, Harold Boom, en Jef van Swieten de koning om.

Thomas Slijper speelde op het scherpst van de snede in deze fase. Bijna kreeg hij het deksel op de neus. Maar een geniale inval redde de jongeling. Hij bood genereus zijn Dame aan. Zijn tegenstander kon niet weigeren, omdat de stelling anders naar Edese kant zou overhellen. Daardoor ontstond 'pat, en een reglementaire remise.

Ook kopman Jan Pijkeren moest in remise berusten. De strijd, waarin het middenspel bijna werd overgeslagen, bleek in het eindspel marginaal in Zwols voordeel. ,,De weg naar remise was in de partij gemakkelijker te vinden dan in de analyse", meende Pijkeren.

Een mening die Martijn Bakker niet kon onderschrijven. ,,Ik verprutste de opening, en mijn tegenstander, die alle trucjes doorzag kreeg een gewonnen eindspel. Ik blufte wat, en dat had resultaat", glunderde Bakker. Hij zag Hoffer blunderen op de vijfenvijftigste zet, en ontsnapte met remise.

De Cirkel bezet nu de laatste plaats in de eerste klasse, met twee punten achterstand op veilige positie. Met nog drie ronden te gaan (De Toren 4, Schaakstad 4 en Caïssa) moet de laatste strohalm worden gepakt. Minimaal vier punten zijn geboden.

Derde

Ook het derde team zit in zwaar weer. Tegen koploper De Pion 3 werd met 0,5-5.5 verloren. Hoewel de uitslag fors is, werd er door de thuisclub goed gespeeld.

Zo hadden Cisko Loos, Ben Verduyn en Fedde Kingma lang uitzicht op een zege. Maar het viel allemaal net de goede kant op voor de Groesbekers.

Cirkel 3 deelt met plaatsgenoot ESV 3 in de derde klasse de laatste plaats. De volgende maand te spelen derby zal beslissend zijn welk team een stapje terug moet doen naar de vierde klasse.

Cisko Loos zorgde voor het enige Edese halfje. En blijft in zijn debuutjaar externe competitie ongeslagen.

Overige uitslagen:

Ben Zee - Anton Spronk 0-1; Jan Hartsuiker - Alfred Gaasbeek ½ - ½; Peter van der Wijngaart - Bas Faasse 1-0; Sebo Nienhuis -Martien Rood 1-0; Louis van der Vos - Wim Bomhof 0-1; Be Eshuis - Ugo Di Pietro ½ - ½; Joop de Feijter - Jan Blokpoel 1-0; Robert Degenhart -Lucas de Vries ½ - ½; Paul Numan - Hans Pasveer ½ - ½; Cees Hoek -Tom Smit 1-0.

De top tien:

1. (1). Martijn Bakker 1059,00

2. (2). Jan Pijkeren 1018,00

3. (3). Harold Boom 907,00

4. (4). Tom Pronk 880,67

5. (5). Thomas Slijper 848,50

6. (6). Hans van de Wetering 814,50

7. (7). Cisko Loos 783,33

8. (8). Wouter Havinga 763,50

9. (13). Dominic van Dijk 744.00

10.(11). Johan de Lange 732.00

Tussenhaakjes positie vorige week.

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal.

Foto 1: Jan Pijkeren en Martijn Bakker (links) scoorden een halfje tegen ZSG

Foto 2: Milko van Golberginge (links) en Anton Spronk (rechts) winnen in de interne competitie

Foto 3: Johan de Lange (rechts) kon het niet bolwerken in het eerste, en verloor

Foto 4: Jelle Bottema (links) vocht voor wat hij waard was tegen De PION 3, maar helaas

Foto 5: Dick Wenning (links) zag zijn slotoffensief stranden tegen De Pion 3, en capituleerde

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie