Gedwongen ontslagen bij kinderopvang Spelenderwijs

31 januari 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Spelenderwijs, onder meer in Ede, heeft vanwege bezuinigingen van de rijksoverheid en de aanhoudende crisis moeten besluiten tot een reorganisatie binnen de kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Deze gaat gepaard met gedwongen ontslagen. De medewerkers zijn hierover geïnformeerd. De ondernemingsraad heeft positief geadviseerd over de reorganisatie. Tevens zijn de vakbonden geïnformeerd.

De kinderopvangbranche heeft in heel Nederland al enige jaren te maken met forse bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag en als gevolg daarvan een terugloop van het aantal ouders dat een beroep doet op kinderopvang. Ook de toenemende werkloosheid en de daling van de koopkracht zorgen voor minder vraag. Bij Kinderopvang Spelenderwijs treft de terugloop met name de kinderdagopvang en in mindere mate de buitenschoolse opvang.

Door de genoemde factoren is de omzet van Kinderopvang Spelenderwijs in 2012 met circa 17 procent gedaald. Dit heeft geleid tot diverse maatregelen zoals het niet verlengen van tijdelijke contracten. Gedwongen ontslagen konden vooralsnog worden vermeden.

Voor 2013 wordt echter opnieuw een vraaguitval van 15 procent verwacht, mede door nieuwe bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag en de verwachte toename van de werkloosheid. Hierdoor is een ingrijpende reorganisatie onontkoombaar. Het belangrijkste onderdeel van het reorganisatieplan is het inkrimpen van de formatie met circa 7,5 fte. Daarnaast verlaten een aantal medewerkers Spelenderwijs omdat ze een aflopend tijdelijk contract hebben.

De reorganisatie treft alle functiegroepen en leeftijdscategorieën van het personeel binnen Spelenderwijs. Naast inkrimping van de formatie wordt een aantal efficiencymaatregelen genomen. De precieze gevolgen voor de locaties zijn nog niet bekend. De ouders zijn op de hoogte gebracht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie