Cinemec Ede vertoont Don Quixote van Bolshoi Ballet

6 februari 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - CineMec vertoont zondagmiddag 10 februari het ballet Don Quixote. Het is een eerder opgenomen ballet vanuit het wereldberoemde Bolshoi-theater in Moskou.

Dit ballet is gebaseerd op een deel uit de beroemde roman Don Quixote (1869) van Miguel de Cervantes. De oorspronkelijke choreografie komt van Marius Petipa op muziek van Ludwig Minkus. De nieuwe choreografie is van Alexei Fadeyetsjev.

In de loop der jaren is Don Quixote geregeld gewijzigd en is het repertoire uitgegroeid tot een hoofdbestanddeel van het Bolshoi Ballet repertoire. Deze nieuwe choreografische versie van Alexei Fadeyechev dateert van juni 1999 en is uitbundiger dan alle voorgaande versies.

Het verhaal gaat over herbergiersdochter Kitri die van haar vader moet trouwen met de rijke edelman Gamache. Don Quichot, altijd op reis en opzoek naar een avontuur, komt bij de herberg van Kitri’s vader. Daar treft hij Kitri en ziet dat ze erg ongelukkig is. Daarom daagt hij Gamache uit voor een duel.

Don Quichot wordt weggejaagd. Dan doet Basilio, de eigenlijke geliefde van Kitri, net alsof hij sterft en smeekt Kitri’s vader om medelijden te hebben en vraagt hij uit medelijden toe te staan dat hij met Kitri trouwt. De vader stemt toe. Tijdens de bruiloft dansen Basilio en Kitri een grand pas de deux in Spaanse stijl. Don Quichot vertrekt, op zoek naar nieuwe avonturen.

De voorstelling is zondag 10 februari vanaf 16.00 uur te zien. Entree bedraagt 17,50 euro, houders van een CJP/Studentenkaart krijgen vijf euro korting.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie