6 februari 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - Amsterdam Sinfonietta brengt woensdag 13 februari in het Edese Cultura een programma met afscheid als rode draad, waarin meesterpianist Ronald Brautigam een hoofdrol speelt.

Ronald Brautigams uitvoeringen van de klassieken worden wereldwijd geprezen. Voor zijn opnames van de pianoconcerten van Mendelssohn regende het onderscheidingen. Nu na jaren weer te gast bij het orkest, soleert hij in Mozart Pianoconcert nr. 18, met zijn sfeer van een ideale wereld.

Het concert van Amsterdam Sinfonietta en Ronald Brautigam is het vierde concert in de serie proefkamermuziek van Cultura. Na afloop van het concert kunnen de gasten nagenieten van een heerlijk glaasje wijn en het afterconcert met violist Jacobien Rozemond en cellist Ors Koszeghy.

Het concert begint om 20.15 uur met om 19.30 uur de inleiding.

Kaarten voor het concert zijn voor 24,00 euro te reserveren bij de receptie van Cultura of via de website www.cultura-ede.nl

Het concert opent met Langsamer Satz van de jonge Anton Webern; het zit vol optimisme en levensdrift. Met dit werk, waarin Mahler en Strauss nog doorklinken, neemt de componist afscheid van de laat-romantiek. Hierna volgt Mozarts Pianoconcert nr. 18, met Ronald Brautigam op fortepiano. Trauermusik voor altviool en strijkorkest maakt de omslag naar mineur.

Hindemith schreef het in slechts enkele uren naar aanleiding van de dood van de Engelse koning George V. Daniel Bard is solist in dit meesterlijke ‘in memoriam’.

In het laatste deel citeert Hindemith zeer toepasselijk uit Bachs Koraal ‘Für deinen Thron tret’ ich hiermit’, dat J.S. Bach op zijn sterfbed schreef. Het drama van de avond voltrekt zich in de tragische Symfonie nr. 40, Mozarts een-na-laatste symfonie en een van de slechts twee symfonieën die hij in mineur heeft geschreven. Amsterdam Sinfonietta voert de zelden gespeelde eerste versie uit.

Ronald Brautigam wordt alom geroemd voor zijn uitvoeringen van de klassieken en treedt op met de meest vooraanstaande orkesten en dirigenten.

Daarnaast heeft hij zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste fortepianisten. Veel van zijn inmiddels bijna 40 cd-opnames zijn onderscheiden, onder andere met twee Edisons, een Diapason de l’Année en de Cannes Classical Award. Ronald Brautigam, gastsolist van het eerste uur, is na jaren terug bij Amsterdam Sinfonietta, maar voor het eerst op fortepiano.

Hij bespeelt een authentieke Lagrassa-fortepiano van de Weense school uit circa 1815.

De Canadees-Israëlische kamermusicus Daniel Bard is behalve altvioolaanvoerder bij Amsterdam Sinfonietta ook violist en primarius van het Mondriaan Trio.

In 2009 ontving het trio een fellowship van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust in London. De debuut-cd met werken van Brahms en Dvorak gaf Luister een tien.

Foto:

Het Amsterdam Sinfonietta.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie