Loye ‘vertelt verhalen’ met kunst

13 februari 2013 om 00:00 Cultuur

EDE - De Nigeriaanse kunstenaar Toyin Loye exposeert de maand februari tot en met 4 maart bij Artlease in Cultura aan de Molenstraat 4. De tentoonstelling ‘I have stories to tell’ toont de verhalen van Toyin Loye. De kunstwerken zijn met een verscheidenheid aan technieken gemaakt. De belangstelling voor de mens en zijn cultuur staat hierin centraal.

De cultuur waarin je opgroeit en de culturen die je mag ontmoeten. De verrijking die cultuur je brengt en ook liefde en wederzijds respect zijn belangrijke thema’s in zijn werk. Toyin Loye plaatst de Afrikaanse en Europese traditie in de samenleving van nu.

Toyin Loye toont onder meer zeven krachtige zwarte wandobjecten van aluminium. Het licht dat door de open ruimten van deze objecten heen straalt, weerkaatst een kleurenspel van het object op de wand. Elk werk komt voort uit de traditie van het houtsnijwerk van zijn voorouders. De talrijke symbolen verbeelden respect, inspiratie, hoop en liefde.

Symboliek speelt een belangrijke rol in het grafische werk. Elk vrouwenportret gaat terug naar de roots van de afgebeelde vrouw. Zij krijgt van de kunstenaar in het open gewerkt papier een eigen DNA, een eigen print.

Een bijzonder portret van twee vrouwen met hoedjes van gerecycled blik toont de ontmoeting tussen de mensen uit andere werelden. Elk mens maakt zijn eigen reis. Toyin Loye erkent en herkent die reis. Zijn kunst verbeeldt die ervaringen, waarbij de kunstenaar ons weet te verrassen. Niet in de laatste plaats door zijn vernieuwend materiaalgebruik.

Toyin Loye studeerde aan de universiteit van de beeldende kunst van Ife, Nigeria. Hij groeide op met de cultuur van de Yoruba-stam. Een cultuur met een rijke traditie op het gebied van houtsnijwerk en schilderingen. Kenmerkend zijn de symbolen. Zo is de vogel een boodschapper tussen de goden en de mens, maar ook de brenger van geluk. Symboliek is een terugkerend element in het werk van Toyin Loye.

Na zijn studie aan de academie reisde en werkte hij een aantal jaren in Azië, waarna hij zich in 1994 als beeldend kunstenaar in Nederland vestigde. Zijn werk is regelmatig te zien op exposities in binnen- en buitenland en bevindt zich onder meer in de collecties van het Museum of Modern Art in Osaka (Japan), het Africa Museum Berg en Dal, BBDO Berlijn, FIFA Zwitserland en FMO Development Bank. Zijn werk bevindt zich ook in de privé collecties van Koningin Beatrix en Kofi Annan. Toyin Loye woont en werkt in Den Haag.

Op donderdag 28 februari is Toyin Loye te gast bij Cultureel Café Dante in Cultura. Hij geeft dan een toelichting op zijn werk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie