,,Scherm van Ede moet het leven van senioren makkelijker, leuker en overzichtelijker maken.
,,Scherm van Ede moet het leven van senioren makkelijker, leuker en overzichtelijker maken. " Scherm van Ede

'Scherm van Ede moet als een olievlek werken'

31 maart 2018 om 07:45 lokaal

EDE Het Scherm van Ede is een digitale omgeving dat ervoor moet zorgen dat ouderen en jongeren meer gebruik gaan maken van de mogelijkheden die internet te bieden heeft. Zuilen over het scherm staan onder andere in Bethanië, Het Kernhuis en De Stadspoort. ,,Daarop kunnen mensen informatie krijgen over het Scherm van Ede. Men kan zich ook daar inschrijven of bellen naar het schakelpunt van Malkander. Of men kan zich opgeven voor een informatiebijeenkomst of een training", vertelt Ed Molier van Scherm van Ede.

Jan de Boer

,,Scherm van Ede moet het leven van senioren uit de gemeente Ede makkelijker, leuker en overzichtelijker maken. Het scherm biedt eenvoudige en veilig toegang tot producten, diensten, (lokaal) nieuws en informatie. Daarnaast biedt het bij uitstek de mogelijkheden om contacten aan te gaan en te onderhouden met familieleden, vrienden en buren. Maar ook bijvoorbeeld met vrijwilligers, mantelzorgers en (zorg)organisaties."

NAAR EIGEN WENS Iedereen kan het platform naar eigen wens inrichten. Het gaat niet alleen over ouderen, beklemtoont Molier. ,,Ook jongeren kunnen er op. We willen dat het als een olievlek werkt. Het zou mooi zijn als kinderen zeggen: 'Hè opa of oma, dat is echt noodzakelijk voor u of makkelijk voor u. Zo kunt u bijvoorbeeld met mij skypen in een veilige omgeving'. Ouderen moeten de angst weghalen en zorgen dat zij in een veilige omgeving op het internet kunnen. Het gaat over een vergroting of een verhoging van de zelfwerkzaamheid van de ouderen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. En dat zij wel aan alle informatie kunnen komen."

DREMPEL OVERSTIJGEN Die informatie is volgens Ede Molier niet alleen van de plaatselijke overheid. ,,Ook informatie van de buren, vrienden, kennissen of hun buurt. Wat gebeurt er in de buurt, artikelen uit de lokale nieuwsbladen, maar ook nieuws over Nederland zelf." Op dit moment loopt men tegen het probleem aan om ouderen het digitale platform op te krijgen. ,,Je hebt de moeilijkheid dat die mensen er nu nog versloten van zijn. Ze kunnen er niet bij."

Ook een doel is om eenzame ouderen op het digitale platform te krijgen. ,,Scherm van Ede is geen doel op zich, maar een middel om te zorgen dat mensen weer in contact komen met hun omgeving en verbinden. Daarmee een drempel overstijgen, zodat er weer gewoon normaal interactief contact kan zijn met de mensen onderling. De mensen moet achter de geraniums vandaan gehaald worden en weer betrokken worden bij de maatschappij."

TABLET IN BRUIKLEEN Via Scherm van Ede is het mogelijk om een tablet in bruikleen te krijgen, totdat men besluit om een eigen tablet aan te schaffen. ,,Bij de koop ervan kunnen wij een advies geven."

Scherm van Ede bestaat al een jaar. ,, We zitten nu op ongeveer 450 aanmeldingen. We hadden meer aanmeldingen verwacht, zo'n 1.500 in een jaar. We hebben moeite met het vinden van ouderen. Heel veel ouderen, die er nu bij komen, hebben nog niets met het digitale netwerk te maken. Er leeft angst bij veel ouderen, ze zijn bijvoorbeeld bang om virussen binnen te halen." Kijk ook eens op www.schermvanede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie