Vrouwengilde Erica: ‘Hart voor leefomgeving’

13 februari 2013 om 00:00 Regio

In 2012 werd het 65-jarig bestaan als plattelandsvrouwen nog gevierd. ,,Er is een provinciaal bestuur en een landelijk bureau, die altijd evenementen organiseren. De leden vonden al dat zij te veel contributie betaalden. Veel leden gingen er niet meer naar toe. Dat heeft ook met de vergrijzing binnen de vereniging te maken.”

Vrouwengilde buitendorpen met inzet gestart HARSKAMP - Vrouwengilde Erica H.O.W. (Harskamp Otterlo Wekerom) is 1 januari 2013 opgericht. ,,Na 65 jaar lid te zijn geweest bij de landelijke organisatie Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, Vrouwen van Nu, afdeling Harskamp Otterlo Wekerom zijn we uitgetreden bij deze organisatie. Eenstemmig is besloten een nieuwe vereniging op te richten met een mooie naam. Het afgetreden bestuur blijft gehandhaafd in de nieuwe vereniging,” zegt oude en nieuwe voorzitter Trees Ploeg.

Dit jaar zou de contributie 47 euro per jaar worden. Toen kwam de gedachte op om als plattelandsvrouwen te stoppen. ,,We wilden graag met ons clubje doorgaan. In de hoop daarmee de contributie te verlagen en om er jongere leden bij te krijgen.” De steun van de landelijke plattelandsvrouwen had men niet meer nodig. ,,Ik krijg mijn leden niet meer mee. Zij vinden het alleen gezellig om dingen met elkaar te doen.”

Vrouwengilde Erica H.O.W. moest nieuwe statuten krijgen en een aanmelding bij de Kamer van Koophandel bleek noodzakelijk. ,,Met behulp van een notaris was dit alles snel en netjes geregeld.”

Het nieuwe vrouwengilde wil een organisatie zijn van vrouwen met hart voor hun leefomgeving, die ontmoeting van vrouwen stimuleert en gericht is op de ontwikkeling en ontplooiing van vrouwen op diverse gebieden.

,,Wij staan open voor vrouwen van alle gezindten en we onthouden ons van elke partijpolitiek.” Het vrouwengilde probeert dit te bereiken door het organiseren en doen organiseren van bijeenkomsten, trainingen, cursussen, lezingen, studiedagen en conferenties. Ook door het verzamelen en uitwisselen van informatie en documentatie en doen of laten doen van onderzoek. ,,Zo nodig richten wij ons tot overheid en andere instanties.”

Verder wil het vrouwengilde bijdragen leveren aan maatschappelijke projecten. Samenwerking met andere (vrouwen)organisaties, het geven van voorlichting en informatie door middel van diverse media en het verrichten van alle handelingen die met het vorenstaande verband houden. ,,Onze vereniging heeft 36 leden, waarvan zelfs dames uit Ede, Lunteren, en Barneveld. Maar er kan nog veel meer bij. De contributie in 2013 bedraagt 30 euro. We zoeken nieuwe leden.”

Vorige week hield het vrouwengilde haar eerste activiteit in Echo’s Homebase baan ‘Zulu’ ( voorheen PMT) in Harskamp. Mevrouw H. Berendse-Nieuwboer uit Spakenburg vertelde aan de hand van poppen en kleding over de oorsprong van de klederdracht in Bunschoten-Spakenburg. Ook had de Spakenburgse het over haar leven met ‘Lubbert op de boerderij’.

Voor maandag 4 maart staat om 19.30 uur een lezing van de Otterloër D. van Houwelingen uit Otterlo over ‘het Bijenvolk’ gepland.

Foto:

Trees Ploeg. ,,Wij staan open voor vrouwen van alle gezindten en we onthouden ons van elke partijpolitiek.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie