Metropolitan Opera Parsifal van Wagner

27 februari 2013 om 00:00 Cultuur

Tenor Jonas Kaufmann zingt de titelrol, sopraan Katarina Dalayman is de wilde verleidster Kundry. Bas René Pape neemt de partij van ridder Gurnemanz voor zijn rekening. De opera wordt gedirigeerd door maestro Daniele Gatti. Voorafgaand aan de opera zal Maarten-Jan Dongelmans, historicus, musicus en operakenner in hart en nieren een korte introductie geven.?Voor wie zaterdagavond verhinderd is, wordt zondag 3 maart de opera in de middag herhaald.

EDE - De opera Parsifal wordt zaterdag 2 maart live uitgezonden in CineMec vanuit de Metropolitan Opera in New York.

Wagners zwanenzang vol mythologische thematiek en symbolische duidingen, vertelt het verhaal van de zoektocht naar de Heilige Graal. Richard Wagner noemde zijn laatste opera een ‘Bühnenweihfestspiel’: hij zag het als speciaal stuk voor de echte inwijding van de al eerder in gebruik genomen bühne van Bayreuth. Parsifal was de eerste opera die speciaal voor Bayreuth werd geschreven. Film- en operaregisseur François Girard beleeft het Bühnenweihfestspiel voor Bayreuth zelf als een bijzondere ervaring: ‘Parsifal is niet slechts een opera, het is een missie. Aan het eind van zijn leven probeerde Wagner alle aspecten van zijn spiritualiteit te verzoenen. Het is een gewijd stuk in de muziekgeschiedenis’.

De Duitse Jonas Kaufmann (1969) begon zijn carrière in 1994 bij het Staatstheater Saarbrücken. Al snel volgende optredens bij voorname operahuizen in het buitenland, zoals L’Opéra National de Paris. Kaufmann heeft in relatief korte tijd veel tenorrollen op zich genomen, variërend van Mozart-partijen tot rollen van Wagner.

De Zweedse zangeres Katarina Dalayman (1963) maakte haar debuut in Simon Boccanegra in 1992 en is sindsdien uitgegroeid tot een internationale operaster.

René Pape werd geboren in Dresden en maakte vanaf zijn tiende deel uit van het beroemde jongenskoor Dresden Kreuzchor. Zijn internationale doorbraak volgde in 1995, met een nieuwe productie van Die Zauberflöte tijdens de Salzburger Festspiele.

CineMec Opera met live-resistraties is inmiddels een begrip met vele close-ups.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie