Rel om abortus in ziekenhuis

13 maart 2013 om 00:00 Voorpagina

De personeelsleden hebben een brandbrief gestuurd aan de raad van bestuur. In die brief, waaruit actualiteitenprogramma De Vijfde Dag woensdagavond citeerde, spreken zij over het loslaten van de bescherming van het menselijk leven. De medewerkers roepen het bestuur op dit besluit te herzien, ,,zodat ook mensen met het syndroom van Down als schepsel van God mogen leven.’’

Eigen keus bij ouders kind met Downsyndroom EDE - In totaal 270 medewerkers van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede verzetten zich tegen de beslissing om in hun ziekenhuis abortus mogelijk te maken bij foetussen met het syndroom van Down. Het protest kreeg landelijk veel aandacht in de media.

Het ziekenhuis besloot in januari dat ouders die een kindje verwachten met het syndroom van Down kunnen kiezen voor afbreking van de zwangerschap. Tot voor kort was dat niet mogelijk in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het bestuur zegt na zorgvuldige afweging tot deze verruiming van het beleid te hebben besloten. In verreweg de meeste ziekenhuizen is dit reeds het geval.

Woordvoerder Joke Erasmus van het ziekenhuis bevestigt dit besluit en is bekend met de brandbrief. ,,Inhoudelijk kan ik daar nu nog niet op reageren, omdat deze brief eerst behandeld moet worden door de raad van bestuur en de medisch ethische commissie’’, zegt zij.

Volgens haar is bekend dat de brief en de tv-uitzending intern reacties opleveren, maar op dit moment niet of personeelsleden verdere acties overwegen. Wel benadrukt ze dat personeelsleden in sommige situaties een beroep kunnen doen op de regeling gewetensbezwaren. ,,Als er personeelsleden zijn die worden ingeroosterd om een taak uit te voeren die zij niet kunnen verenigen met hun geweten, dan worden ze voor die taak vrijgesteld.’’

De vakbond Reformatorische Maatschappelijke Unie (RMU) ondersteunt het ziekenhuispersoneel in de actie: ,,Het zou goed zijn als het ziekenhuis haar eigen koers zou durven blijven varen en niet mee gaat bewegen met andere ziekenhuizen’’, zei RMU-directeur Peter Schalk in het tv-programma De Vijfde Dag van de Evangelische Omroep.

In het tv-programma wordt Gelderse Vallei een ‘christelijk ziekenhuis’ genoemd. ,,Dat klopt niet”, zegt Erasmus. ,,We zijn een algemeen ziekenhuis. Al zijn normen en waarden uit de christelijke traditie voor ons wel een belangrijke basis, de christelijke traditie is geen grondslag.”

Naast het personeel komen ook burgers en kerken uit de omgeving van het ziekenhuis in actie. De ChristenUnie in Ede vroeg eind vorige maand een gesprek aan met de raad van bestuur van het ziekenhuis, maar dat werd volgens raadslid Jellie Kiefte afgewezen. Erasmus bevestigt dat. ,,Daar komen we ook niet op terug.’’ Ook de plaatselijke fractie van de SGP heeft haar teleurstelling en afwijzing kenbaar gemaakt bij het bestuur van het ziekenhuis.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie