hangt sluiting boven ‘t hoofd

20 maart 2013 om 00:00 Voorpagina

Het gaat in de gemeente om De Roedel in Harskamp, de Ruitenbeekschool en de Nederwoudschool van Scholen met de Bijbel in Lunteren, plus zeven scholen in Ede: de Elskamp, het Palet, de Vuurvogel, de Dillenburg, de Zuiderpoort, de Rietkampen en de Vuursteen.

Gemeenteraad verstuurt brandbrief EDE - Maar liefst elf scholen in de gemeente Ede worden met sluiting bedreigd, als de staatssecretaris het advies van de Onderwijsraad overneemt om de deuren van alle basisscholen met minder dan honderd leerlingen dicht te doen. De gemeenteraad in Ede besloot donderdagavond daarom dat zij een brief stuurt naar Den Haag en de Provinciale Staten van Gelderland met de boodschap dit vooral niet te doen.

door Freek Wolff

,,Het is een advies en nog geen formele besluitvorming. Ik zie het er niet snel van komen’’, reageert Wout-Jan Willemsen als bestuurslid van de Scholen met de Bijbel in Lunteren. ,,De kern van het rapport is dat de kwaliteit op kleine scholen minder zou zijn. Daar kijken wij anders tegenaan. Uit de Cito-toetsen blijkt niet dat kleine scholen het slecht doen. Integendeel. Maar mocht het zover komen, dan kunnen we Nederwoud aanmerken als dislocatie, al zal dat wel financiële consequenties voor ons hebben.’’

Alle fracties onderschreven donderdag tijdens een vergadering de motie van Leon Meijer van de ChristenUnie (CU). Hij wees erop dat het Nederlandse bevolkingaantal daalt en dat er minder kinderen worden geboren. ,,Dat is landelijk, met grote regionale verschillen. Die krimp van de bevolking stelt ons voor grote vragen over de leefbaarheid van het platteland. Welke voorzieningen zijn nodig, hoe garanderen we die?’’ vraagt Meijer zich af.

Het raadslid vindt het daarom terecht dat de rijksoverheid advies vraagt. Dat advies kreeg de overheid van de Sociaal Economische Raad (SER) in 2011. Een korte samenvatting van dat advies is: pas maatwerk toe. Leg geen algemene regels van bovenaf op, want de regio’s verschillen teveel van elkaar.

Ondergrens

Meijer: ,,Maar u weet hoe dat kan gaan met een advies. Het verdwijnt in een la, mensen vergeten het. Met als gevolg dat minister Bijsterveld, van het vorige kabinet, de zelfde vraag stelde aan de onderwijsraad. Wat moet de regering doen?’’

Vorige maand kwam de Onderwijsraad met een advies: sluit alle scholen met minder dan 100 leerlingen, terwijl de ondergrens in de gemeente Ede nu nog 88 leerlingen is voor een basisschool. Het maatwerk uit het eerdere advies was verdwenen, want de SER keek niet alleen naar de school maar ook naar de leefbaarheid van een regio. Medio april zal de staatssecretaris reageren op dit advies. Op dit moment werken zijn ambtenaren aan een reactie.

,,Als de staatssecretaris geen tegengeluid uit de regio’s hoort zal hij denken, dat de gemeenten goed kunnen leven met dit advies’’, motiveert Meijer de motie. ,,Als een school slecht onderwijs geeft, is dat reden om een school te sluiten. Maar er is geen verband tussen kwaliteit van het onderwijs en het aantal leerlingen. Het is voor deze raad slechts een kwestie van efficiënt financieel management. Daarbij verliest zij uit het oog dat door scholen in dorpen en wijken te sluiten je jonge gezinnen uit deze gebieden wegjaagt en niet bezig bent met een aanpak van de krimp maar deze juist versterkt.’’

u vervolg op pagina 7

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie