SGP-raadsleden uit fractie gezet

27 maart 2013 om 00:00 Voorpagina

Het drietal stapt niet uit de raad. ,,We gaan met z’n drieën verder. We weten nog niet onder welke naam”, reageert raadslid Evert Jansen. ,,Het is een verdrietige zaak. Vorige week hebben wij het er onderling met elkaar over gehad. Maandagmorgen is de knoop doorgehakt”, reageert SGP-fractievoorzitter Nico van der Poel.

Drietal geeft zetel niet op voor verkiezingen EDE – Het fractiebestuur en het bestuur van de Edese SGP heeft raadsleden Albert Pluimers, Henk Kok en Evert Jansen maandag uit de fractie gezet.

door Jan de Boer

Interne discussies tussen verschillende geledingen binnen de SGP, dat voor het eerst sinds lange tijd in de persoon van Breunis van de Weerd deel uitmaakt van het Edese college van burgemeester en wethouders, hebben geleid tot het vertrek van het drietal. Voor een aantal SGP’ers is het moeilijk te leven met de afspraken die in 2010 zijn gemaakt. ,,Wij hechten grote waarde aan eenheid en aan het houden van de gemaakte afspraken en gedane toezeggingen”, zegt Van der Poel.

De kiem van het conflict werd in feite gelegd omdat de VVD’er Evert van Milligen als winnaar van de laatste gemeenteraadsverkiezingen ten koste van alles de SGP in het college wilde hebben. Het kostte toenmalig wethouder Peter van ’t Hoog van de ChristenUnie zijn positie. Van Milligen dacht er over immateriële zaken ook wel uit te kunnen komen met de SGP. Tijdens de convenantbesprekingen onder leiding van Wilke Dekker, de huidige burgemeester van Renswoude, werden afspraken gemaakt waar het drietal nu grote moeite mee heeft.

De meerderheid voor de coalitiepartijen is door het vertrek van de drie SGP‘ers nog maar 23 van de 39 raadszetels. Voor Jaap Boot, fractievoorzitter van het CDA, heeft het opstappen van het drietal geen consequenties voor het zittende college. ,,Dat geldt ook voor de andere coalitiepartijen. We zijn heel tevreden over Breunis van de Weerd als wethouder namens de SGP.”

u Lees verder op pagina 3

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie