Afbeelding
Gemeente Ede
Column

Make Ede Trots Again

15 december 2020 om 16:49 Opinie

EDE Ik kreeg een boek. Zomaar. Maar niet zomaar een boek, het is het Verhaal van Ede. De burgemeester had er wat aardige woorden in geschreven en man, wat een mooi boek! Bijna 700 pagina’s vol historie, foto’s en mooie verhalen.

Douwe Meijer

Dit is een boek waar Ede trots op mag zijn en de uitgever is dan ook de gemeente Ede. Althans het gemeentearchief, maar dat reken ik gemakshalve maar tot de gemeente Ede. De makers mogen er dus trots op zijn, maar ik denk dat Edenaren die dit boek lezen ook weer een stukje trotser op Ede worden. Dat heet tegenwoordig een win/win-situatie.

Ik vroeg aan iemand uit de gemeenteraad of ze dat boek ook had gekregen en ze zei ‘nee’. Dat vind ik raar. Nou hoeven raadsleden niet allemaal verwend te worden met gratis boeken enzo, maar dit boek zou verplichte leeskost moeten zijn voor alle raadsleden.

IEDER HUIS Alle raadsleden? Niet alleen raadsleden. Dit boek hoort gewoon thuis in ieder huis. Nou kun je dit boek gewoon kopen in de boekhandel. Maar dat kost daar 35 euro. Als medewerker van ededorp.nl verdien ik natuurlijk zat, maar niet iedereen zit zo ruim in de slappe was.

Maar iedere inwoner van Ede moet wel dit boek lezen.

En dat kan. Hoe dan? Er zullen een paar exemplaren moeten worden bijgemaakt. De oplage is nu 2.300 stuks, dus daar zullen er nog zo’n 50.000 van moeten worden bijgedrukt.

MILJOEN Dat kost natuurlijk een paar centen. Je bent zo een miljoen verder. Nou is een miljoen best veel geld, zelfs voor een medewerker van ededorp.nl. Maar niet voor de gemeente Ede, die zoveel geld ontvangt dat ze van gekkigheid niet weet wat ze ermee moet doen en het in een potje cofinanciering stopt. In de hoop dat ze nog iemand vinden om er een paar miljoen bij te stoppen, om het pas dan uit te gaan geven. Bijvoorbeeld aan een World Food Center (WFC). Of een nieuw station. Of een Parklaan of aan iets anders waar in Ede eigenlijk niemand op zit te wachten.

KWETSBAARHEID Dit boek hoort in iedere Edese boekenkast thuis. Het zou mooi zijn als er op de lokale basisscholen aandacht aan dit boek wordt geschonken. Een repetitie geschiedenis van Ede. We kunnen met dit boek de schoonheid, maar ook kwetsbaarheid van Ede er op jonge leeftijd inrammen. Daar worden mensen trots van. Want je wordt trots als je leest over de geschiedenis van je eigen omgeving. Dan ga je bepaalde zaken met meer respect benaderen.

Ik wil mijn boek best uitlenen, maar met 700 pagina’s leesvoer duurt het tot 23 november 3401 voordat iedere Edenaar het heeft gelezen. Dat schiet dus niet op. Nou zou het leuk zijn geweest als iedereen voor de Kerst dit boek had gekregen, lekker een beetje bladeren tijdens de coronavakantie. Maar ik geef eerlijk toe dat het niet mee zal vallen om 50.000 boeken in twee weken in elkaar te draaien en uit te delen.

VERKIEZINGEN Dat duurt namelijk wel een maandje of drie. Maar wat hebben we over drie maanden? Verkiezingen! Ideaal moment om aan ieder huishouden een boek uit te delen over Ede. Stembiljet in de bus, boek mee naar huis. En ik garandeer een superhoge opkomst bij de verkiezingen in Ede.

Gemeenteraad van Ede, doe ’s een keertje gek en haal een miljoen euro uit één van de potjes van de gemeente en M.E.T.A.

Make Ede Trots Again.

Douwe Meijer is columnist van EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners. Ede Stad.nl plaatst geregeld columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie