Afbeelding
Mathilde van Ravensberg

Weerstand tegen fietsstraat Verlengde Maanderweg groeit

4 april 2018 om 06:35 lokaal

EDE Een steeds grotere groep omwonenden verzet zich tegen de omvorming van de Verlengde Maanderweg in Ede tot fietsstraat. Ook de politiek lijkt zich tegen de handelswijze van de gemeente tot dusver te keren. Tot slot zijn de reactieformulieren die omwonenden invulden onduidelijk uitgelegd, aldus omwonenden.

Mathilde van Ravensberg

De gemeente Ede presenteerde de fietsstraat begin dit jaar als 'voorkeur van de direct aanwonenden en uitkomst van diverse overleggen in klankbordgroepjes'. Dit lijkt een voorbarige conclusie te zijn. ,,Er is totaal geen draagvlak voor de fietsstraat", stelt Paul Hoogers, omwonende van de Verlengde Maanderweg en woordvoerder namens de actiegroep VMWblijftstraat. ,,Ruim zeshonderd mensen zien deze fietsstraat echt niet zitten", zegt hij, verwijzend naar het aantal ondertekenaars van de petitie met het verzoek om inspraak over de herinrichting.

De buurt is boos dat ze niet is betrokken bij de planvorming. Ze vrezen sluipverkeer door hun wijk het Beatrixpark en door de Oortveldlaan. Hoogers: ,,De gemeente heeft geprobeerd ons in slaap te sussen met wat vage informatie. Deze manier van handelen is niet meer van deze tijd." Hij zegt honderd procent zeker te weten dat de fietsstaat niet gaat functioneren. ,,De weg is te druk. Er zal enorme irritatie gaan ontstaan tussen de auto's en de fietsers."

Hij wijst op de uitspraak van het CROW, de kennispartner voor overheden op het gebied van veiligheid. Voor een goed en veilig functioneren van een fietsstraat is 2.500 auto's per etmaal de max. Momenteel verwerkt de weg zeker 4.000 auto's per etmaal. Dit kan alleen minder worden door eenrichtingverkeer voor auto's in te voeren. Wethouder Leon Meijer heeft echter toegezegd aan de gemeenteraad dat de weg tweerichting blijft.

KRITISCH De wethouder concludeerde na afloop van de inloopavond op 13 februari opnieuw 'dat een meerderheid voor de fietsstraat zou zijn'. Op deze avond konden omwonenden op een reactieformulier slechts kiezen uit een vinkje voor een fietsstraat in de variant eenrichting of tweerichting. Een kritische analyse van de reactieformulieren die zijn gepubliceerd op de site van de gemeente Ede laat echter een fifty-fifty verhouding zien, bevestigt Hoogers. Diverse mensen vulden wel het bolletje in bij de keuze voor een- of tweerichting maar laten in de toelichting duidelijk merken niets te zien in de fietsstraat. ,,De avond was chaotisch. Zo ga je de wijk toch niet informeren."

De actiegroep verzamelde net voor de gemeenteraadsverkiezingen alle meningen van de politieke partijen. Alle fracties blijken te vragen om meer duidelijkheid of een debat over de plannen. Hoogers wijst er ten overvloede op dat de Verlengde Maanderweg moet worden opgeknapt maar wil dat er open en eerlijk wordt gesproken over de alternatieven. Een woordvoerder van de gemeente Ede geeft aan dat de wethouder eerst in gesprek wil met de omwonenden en nog niet wil reageren op de vraag over de analyse van de reactieformulieren, de petitie en het advies van het CROW. Maandag 9 april organiseert de gemeente een informatieavond voor omwonenden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie