Karel de Krijger. ,,Uit onderzoek bleek dat mensen die zingen of aan amateurkunst doen, wat opener in de maatschappij staan.
Karel de Krijger. ,,Uit onderzoek bleek dat mensen die zingen of aan amateurkunst doen, wat opener in de maatschappij staan." Freek Wolff

'Zingen voor je welzijn'

6 april 2018 om 06:19 lokaal

EDE Het suffe imago van koorzang moet eraf, vindt Karel de Krijger. Want zingen is zijn lust en zijn leven. Vele jaren is hij actief als bestuurslid voor diverse organisaties. Op 11 april wordt hij voorgedragen als voorzitter van de Edese Federatie van Zang- en Oratorium verenigingen (EFZO).

Freek Wolff

Ondanks zijn hoge leeftijd is Edenaar De Krijger (69) nog steeds fulltime met veel plezier aan het werk in de bouw (constructie en fysica). ,,Het is echt mijn hobby." Naast zijn werk had hij altijd vrijwillig bestuursfuncties, in de cultuurwereld, maar ook voor scholen en als secretaris van de Raad van Kerken in Ede. ,,Blijkbaar heb ik behoefte om dienstbaar te zijn aan de maatschappij. Dat komt door mijn opvoeding en ik werd hierin gestimuleerd door mijn vrouw."

UKELELE Als kind groeide De Krijger op in Rotterdam-Zuid en kreeg hij pianoles. Al snel stapte hij over op de ukelele, geïnspireerd door de bekende groep Kilima Hawaiians. Als tiener kon hij bij een schoolband aansluiten en ging hij basgitaar spelen. Vervolgens kon hij in de jaren zestig de overstap maken naar The Tremors, een relatief bekend rockbandje. ,,We hielden van The Shadows, Cliff Richard en The Beatles."

Maar de Edenaar ging studeren en ontmoette zijn vrouw Annemieke, zodat hij kennis maakte met koormuziek in de kerk. ,,Toen ben ik meelevend christen geworden, maar wel met een linkse inslag hoor, zoals Ekklesia in Amsterdam. Daar zat ik in een combo voor de jeugddiensten en we zongen liederen met kritische teksten. Tot mijn vijfentwintigste was ik voorzitter van het kerkkoor dat een cantorij-functie had."

CJV EN YMCA De Krijger zette zich in die tijd ook in bij het CJV en de YMCA in een overkoepelend bestuur. ,,Dat deed ik voor leidinggevenden van jeugdclubs in kerken. Het was ook de tijd van de hash. Eén keer heb ik dat ook eens geprobeerd, maar toen ben ik er doodziek van geworden (lacht)."

In 1980 verhuisde De Krijger naar Ede. Daar nam hij al snel plaats in het bestuur van Christelijk Nationale Scholen (CNS) en het bestuur van Christelijke Oratoriumvereniging (COV) Bennekom. ,,Daar heb ik samen met mijn vrouw 32 jaar gezongen. Later gingen we ook bij COV Excelsior in Ede zingen."

ORATORIA De muziekliefhebber vindt dat oratoria prachtige muziekstukken zijn. ,,Er worden hoge eisen aan je stem gesteld, je moet er echt iets voor doen, inclusief thuis studeren. Het moet een uitdaging zijn." De Krijger heeft het meest op met de componist Johann Sebastian Bach, maar prefereert de Johannes Passion boven de bekendere Matthäus Passion. ,,De tekst van het Johannes-evangelie spreekt me meer aan. Daar eindig je met een lofzang, terwijl je bij Mattheüs afsluit met 'In tranen zitten we bijeen'. Ik vind wel dat die emotie er mag zijn, maar die lofzang spreekt me meer aan." De Krijger zucht en zegt dat hij geen woorden heeft waarom Bachs muziek zo mooi is. ,,Hij was een virtuoos. In één regel zitten soms al zes akkoorden. Dat is heel iets anders dan de drie akkoorden die ik destijds in dat bandje speelde (glimlacht)."

Een paar jaar geleden zong de 69-jarige mee in vier koren: de cantorij van de Open Hof, het koor van Bespreek het Samen (met het Stabat Mater van de componist Karl Jenkins), het Theaterkoor in Arnhem (met uitvoering van de Queen-symfonie) en in COV Excelsior. Toch is zijn grootste passie het mogelijk maken dat de muziekstukken worden uitgevoerd. ,,Je zorgt voor de zaal, het geld en dat er leden bij komen."

EFZO Bij de EFZO was De Krijger twintig jaar geleden al eens voorzitter, terwijl hij secretaris was bij overkoepelende provinciale organisatie en voorzitter van een afdeling van de Koninklijke Christelijke Zangersbond. Later werd hij nog lid van het landelijke bestuur. ,,In die tijd waren daar 1700 koren en 70.000 zangers bij aangesloten."

De meest in het oog springende evenementen van de EFZO zijn: een korenfestival in juni in de Oude Kerk en koren 'Op weg naar de Kerst' in december.

De Krijger beleeft heel veel aan zingen en is ervan overtuigd dat het ook een maatschappelijke waarde heeft. ,,Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zingen of aan amateurkunst doen, wat opener in de maatschappij staan en meer betrokken zijn bij wat er om hen heen gebeurt. Indirect gaat zo de leefbaarheid in de gemeente erop vooruit. Mensen wonen graag in een stad waar iets gebeurt. Het is van belang voor het welzijn van burgers. Bovendien is de amateurkunst gewoon een werkgever. Want mensen kopen een instrument en betalen een dirigent. Zo komt heel wat belastinggeld bij de overheid binnen. Hiervan komt maar een schijntje aan subsidie van terug. Het is dus ook nog een economische factor."

TEVREDEN OVER BELEID De Edenaar is tevreden over het beleid van het gemeentebestuur op het gebied van de amateurkunst. ,,Maar dat wil niet zeggen dat we op onze lauweren kunnen rusten... "

Intussen spant hij zich ook al een tijd in voor de organisatie Belangenbehartiging voor Amateurkunst (BAK), waar hij vice-voorzitter is. Bovendien is de kans aanwezig dat hij dit voorjaar voorzitter wordt bij COV Excelsior.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie