Afbeelding
Eip Janssen

Barnevelder Robert Krouwel zit Edese schakers op de hielen bij schaakvereniging De Cirkel

4 april 2018 om 14:40 Sport/sport

EDE Langzaam maar zeker sluipt de dit seizoen voor het eerst bij de Cirkel schakende Barnevelder Robert Krouwel naar de top.

Krouwel, de op grond van zijn rating een na sterkste schaker bij De Cirkel versloeg dinsdagavond de niet te onderschatten Anne Postma. Omdat koploper Tom Pronk met Dominic van Dijk remiseerde is het verschil met nog acht ronden te gaan, te overzien. Ook jongeling Frank van Wijngaarden is voor een top drie plaats zeker nog in de race. Voor het overige bleef de top tien ongewijzigd.

De vierendertig schakers maakten er een lange avond van. Tegen middernacht eindigden drie spannende partijen.

Kees van der Dussen, de hele partij de wat beter staande schaker raakte in de slotfase het spoor wat bijster. Een zo op het oog onnodige dame ruil gaf zijn tegenstander Eip Janssen de ruimte, nodig om zich te bevrijden uit de omklemming.

In de slotfase veroverde Janssen de kwaliteit. De toren en vijf pionnen bleken sterker dan de vijandelijke loper en vier pionnen. ,,Het was aan de ene of andere kant promoveren. Maar eigenlijk verdiende ik de zege niet", liet Janssen weten.

Die zege verdiende nieuwkomer Freek Daniëls wel volgens preses Tom Smit. ,,Een aanwinst voor de club. Prachtig gespeeld", zei hij bewonderend. Louis van der Vos, aandachtig toekijkende deed er een schepje bovenop. ,,Pas maar op want van de voorzitter winnen is niet altijd een pré." Daniëls kon het grapje gelukkig op waarde schatten.

Op waarde schatten deed Fedde Kingma het eindspel tegen de daarin sterke Albert Bootsman. In een toren en drie pionneneindspel koos Kingma steeds de meest sterke zet. Hoewel Bootsman een remiseaanbod afsloeg, bleef Fedde rustig.

Niet bekendstaande als een eindspelkenner wist hij de doorbraak van de zwartspeler te voorkomen. ,,Eindelijk eens gelukt. Een sterke speler op remise houden sterkt mij", aldus de gelukkige Fries.

Ook gelukkig was Dick Wenning over zijn partij tegen Ruben de Vries. De laatste kreeg in de opening een aanval op zijn dame te verduren. Dat zette de jonge Ruben al binnen tien zetten op de (lange) nadenkstand.

,,Zijn Dame stond in en eventueel kon mijn toren ook gevaarlijk worden", fluisterde Wenning. Ruben de Vries koos voor dame verlies en incasseerde een paard. In het vervolg speelde Wenning het wat minder goed maar won wel.  ,,Een gelukkige winst", was hij eerlijk.

Rigst Wegen liet Gijsbert Nagel met lege handen achter. Vanaf het begin stond zij haar mannetje. De zege werd nog wel even geanalyseerd maar de eindstand bleef staan.

Dat maakte Mark Bakker al niet meer mee. Hij was binnen drie kwartier remise overeengekomen met Wim Bomhof. ,,Ik kwam een kwaliteit achter, maar kon dat later herstellen. Ondanks een pion voorsprong in het eindspel was de winst lastig te vinden. Beter een half ei dan een lege dop", merkte Bomhof met de Paasdagen nog in gedachten op.

Ben Verduyn en Louis van der Vos hadden 's middags bij het seniorenberaad (vijftig plussers) al een paar uur geschaakt. De vermoeidheid, na eerst ook nog de jeugd te hebben leren schaken, was niet zichtbaar.

Beide spelers boekten hetzelfde resultaat als die middagsessie. Waar Verduyn foto 1 rechts twee zeges op een dag behaalde, bleef Van der Vos twee keer op de bekende nul staan. Maar omdat beide echte schaakliefhebbers zijn had het geen invloed op het gedragspatroon.

TOP TIEN Zoals in de aanhef vastgesteld veranderde er in de top tien weinig. Maar dat betekende niet dat de onderlinge duels ook saai waren. Integendeel daar waar nodig werd aangevallen. Daar waar gevraagd goed verdedigd.

De beide koplopers Tom Pronk en Dominic van Dijk foto 7 deelden de punten. Pronk die een voor hem bekende opening speelde, beging een grove onnauwkeurigheid. ,,Dat gaf Dominic groot positioneel voordeel. Maar hij profiteerde niet echt en koos voor een rustige opbouw", haalde Pronk enigszins opgelucht adem.

Echt spannend werd het daardoor niet en na twintig zetten werd remise overeengekomen.

Spannend was het wel bij Anne Postma tegen Robert Krouwel archieffoto rechts 3. ,,In een geaccelereerde draak kun je vuurwerk verwachten", opende Krouwel zijn terugblik.

Beide spelers knalden er gelijk bovenop. ,,Met Lc4 speelde Anne een dubieuze variant. Ik wist met slim spel een pion te veroveren", glunderde de Barnevelder.

De stelling werd steeds scherper opgezet en elke kleine nauwkeurigheid kan fataal worden. ,,Dat klopt. Het koste me zo maar een kwaliteit", sipte Krouwel. Postma, die veel tijd had geïnvesteerd in de stelling moest de kwaliteit teruggeven.

,,Robert hield een gewonnen eindspel over met pluspion. Wel een mooie partij. Maar daar koop je geen punten voor", besloot Anne Postma.

Die hielden Herman van den Akker en Frank van Wijngaarden foto 2] wel deels in eigen beheer. In een moderne Benoni kreeg Van den akker het centrum en Van Wijngaarden de flank in het bezit.

..Ik probeerde de dames te ruilen maar Herman stelde dat uit. Een paar zetten later kreeg ik een vrijpion", had de jeugdspeler genoteerd.  Omdat de torens een actieve rol speelden, werd het eindspel onduidelijk. ,,Dan maar liever een halfje", reageerden beide spelers.

BONUS Peter van der Wijngaart is de man in bonus. Deze keer moest Henry van den Brink eraan geloven.

,,Ik kreeg een positioneel voordeeltje ten koste van een pion. Maar kon de druk op de zwarte stelling houden, en zelfs de pion terugwinnen", analyseerde Van der Wijngaart.

Er volgde een grootscheepse afruil, wat beide spelers in de eindstelling een paard opleverde. ,,Ik ging op pionnenwinst uit. En dat lukte. Henry zag het hopeloze van zijn stelling in en capituleerde", sloot Peter van der Wijngaart foto 5 tevreden af.

Jan Hartsuiker foto 4 boekte een belangrijke zege op Hans van de Weteringh. In het Grünfeld Indisch veroverde Van de Weteringh het sterke centrum.  

,,Na dame ruil leek ik een toren met aftrekschaak te winnen. Maar niets is wat het lijkt. Hartsuiker kan met loper f7 (schaak) daarna de toren slaan", aldus Van de Weteringh.

Via een aantal schaakjes wist Hartsuiker de stelling van de witspeler te ruineren. Ook een vrijpion van Van de Weteringh wordt onschadelijk gemaakt. Slechts de opgave is Hans van de Weteringh als eerste gegund.

OVERIGE UITSLAGEN: Alfred Gaasbeek - Ben Zee remise, Jim Pronk - Hans de Groot 1-0, Anton Spronk - Leo Lukasse 1-0, Tim Evendijk - Sebo Nienhuis 1-0, Jasper de Rijk - Anton Ebskamp 0-1.       

Stand na ronde 28:

1. (1). Tom Pronk 1271,50

2. (2). Dominic van Dijk 1223,50

3. (4). Robert Krouwel 1155,50

4. (3). Frank van Wijngaarden 1155,17

5. (5). Harold Boom 1090,00

6. (6). Peter van der Wijngaart 1057,83

7. (8). Thomas Slijper 994,50

8. (7). Henry van den Brink 992,00

9. (10). Herman van den Akker 915,00

10. (9). Anne Postma 905,17

(Tussen haakjes stand vorige week)

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden de dertiende ronde in de voorjaarscompetitie. ,,Gelukkig niet op een vrijdag", werd opgemerkt. Maar toch.

De koplopers Herman van Scherrenburg en Erik Wels namen het tegen elkaar op. ,,Als jullie nu remise spelen en ik win word het weer spannend boven in", liet Ben Verduyn vooraf weten.

Verduyn deed zijn plicht maar de koplopers hadden andere ideeën.

Herman van Scherrenburg zag in een lang en gelijk opgaande strijd Erik Wels in het eindspel een heel klein foutje maken. Het werd meedogenloos afgestraft.

De partij tussen Louis van der Vos en de zijn verjaardag vierende 71-jarige Kees van der Dussen leverde volop vuurwerk op. In het middenspel dreigde Van der Dussen een paard en de partij te verspelen. Hij wist zich uit de benarde situatie te redden en ook nog te winnen.

Jan van Dalen had tegen Eip Janssen vanaf het begin eigenlijk geen kans. De ene na de andere pion moest de Wageninger prijsgeven. De nederlaag was snel onontkoombaar.

Kees van Heerikhuize en Anneke Liefkens speelde een mooie en interessante partij. In het middenspel leek Anneke licht materiaal voordeel te hebben. Van Heerikhuize kon echter een pion promoveren en daarna de pot naar winst uitspelen.

Joop de Feijter ging er eens goed voor zitten en speelde tegen Ben Verduyn een puike partij. Verduyn werd vanaf het begin onder druk gezet. De Feijter zette een ijzersterke aanval op de koningsvleugel op.

Slechts en vraag bleef over en die luidde: wanneer is de genadeslag. Verduyn koesterde eigenlijk geen enkele hoop meer. Maar in de slotfase, wellicht door tijdsdruk raakte De Feijter het spoor bijster.

Een ijzersterke paardzet, waardoor Verduyn eerst schaak moest opheffen, werd niet gevolg door kwaliteitswinst.

,,Ik zag de toren totaal over het hoofd", sipte De Feijter. Hij vluchtte met zijn dame en verspeelde niet alleen zijn paard maar ook de partij.

OVERIGE UITSLAGEN Remy Mouthaan - Hein den Hollander ½-½, Hans Pasveer - Rob Broek ½-½, Fons de Kort - Klaas van der Wal ½-½.

De top vijf na dertien speelronden:

1. (1) Herman van Scherrenburg 237,17

2. (2) Erik Wels 230,33

3. (3) Ben Verduyn 226,00

4. (4) Jelle Bottema 211.17

5. (5) Kees van der Dussen 191,50

(Tussen haakjes positie vorige week)

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur behoudens de eerste maandag van de maand. Dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie