Eindexamenconcert Snitselaar in Cultura

25 april 2007 om 00:00 Nieuws

Snitselaar richt zich op het conservatorium speciaal op solospel en kamermuziek. Op 6 februari verzorgde de Edenaar tijdens het eerste deel van het eindexamen, samen met Mila Tsankova (viool), Elisabeth Runge (altviool) en Mariëtte Gort (cello) al de Nederlandse première van het klarinetkwartet van Berthold Goldschmidt. Samen met pianist Martien Maas vormt Mark Snitselaar een vast duo, dat regelmatig in Nederland recitals verzorgt. Ook is de Edenaar actief in het Hirten Trio.

EDE - De 28-jarige Mark Snitselaar sluit binnenkort een lange periode van studeren af. De Edenaar, die eerder al zijn studie geneeskunde afrondde, heeft op woensdag 16 mei in Cultura zijn eindexamen klassiek klarinet in de voortgezette opleiding bij Lars Wouters van den Oudenweijer aan het Fontys conservatorium in Tilburg.

door Jan de Boer

Een examencommissie van vier personen komt vanuit Tilburg kijken of Mark Snitselaar voor het einddiploma in aanmerking komt. ,,Na het concert trekt men zich terug. Daarna krijgt het publiek in het Atrium van de voorzitter van de commissie te horen wat zij er van vonden en wordt het cijfer, dat ik krijg, bekendgemaakt”, blikt Snitselaar vooruit.

Voor het afsluitende concert koos Snitselaar twee kamermuziekwerken en een soloconcert binnen het thema ‘Entartete Musik’, de naziterm voor ‘ontaarde’ of gedegenereerde muziek. ,,Joodse komaf, atonale klanken, zigeunermuziek en Oost-Europese muziek waren aanleiding voor verbod en vervolging”, weet de 28-jarige, die ook actief is als dirigent van Het Edes Orkest.

Mariëtte Gort (cello), Kathelijn van de Loo (piano) en het kamerorkest van de Utrechtse Muziekacademie spelen mee bij het eindexamenconcert. Het concert begint met een werk voor klarinet en piano van de Oostenrijkse componist Egon Wellesz. Nog voor de pauze speelt het trio voor klarinet, cello en piano een werk van de Oostenrijkse componist Alexander von Zemlinsky. Na de pauze speelt Snitselaar samen met het kamerorkest een werk van de joodse componist Berthold Goldschmidt.

Het concert in de Herman Krebberszaal in Cultura begint om 20.15 uur. De entree is gratis. De kaarten kunnen telefonisch bij Cultura (0318-672800) worden gereserveerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie